oaednews

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση στη μνήμη του Απόστολου(Λάκη) Σάντα

 Δευτέρα 12.3, από τις 5 έως τις 8μ.μ., Αμφιθέατρο Δρακόπουλου, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Είσοδος ελεύθερη.
 
Θεωρώντας την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης ως επίθεση ενάντια στη μνήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό τους, για το θέμα θα συζητήσουν οι Αντ. Βολανάκης, Β. Καραποστόλης, Γ. Μαστροδήμος, Κ. Πουλοπούλου, Π. Ρηγοπούλου, Μ. Ρήγου, Αλ. Σάντα, Αρ. Συγγελάκης και ο Μαν. Γλέζος. Χαιρετίζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνης. Συντονίζει ο Γ. Μανιάτης.
 

Ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας είναι ο άνθρωπος, που από κοινού με τον Μανόλη Γλέζο - αμούστακοι τότε πρωτοετείς φοιτητές - συνέλαβαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το πιο παράτολμο εγχείρημα και παράλληλα το μεγαλύτερο κατόρθωμα στα χρονικά της Εθνικής Αντίστασης: να κατεβάσουν τη μισητή σβάστικα, την πολεμική σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από την Ακρόπολη, το σύμβολο του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Αυτή η κορυφαία πράξη ηρωισμού συγκλόνισε τον πλανήτη: έδειξε ότι η χιτλερική λαίλαπα μπορεί να ηττηθεί, ενέπνευσε και εμψύχωσε τους λαούς κι ιδιαίτερα τη νέα γενιά να αγωνιστούν για τις πανανθρώπινες αξίες και να αντισταθούν στον όλεθρο του ναζισμού.
 
Ο Λάκης Σάντας παρέμεινε μέχρι το θάνατό του σεμνός αγωνιστής, ασυμβίβαστος δημοκράτης, γλυκός και γενναιόδωρος άνθρωπος. Παρά την κακή οικονομική του κατάσταση αρνήθηκε προνόμια και αξιώματα. Κι αυτό, στην περίοδο που διανύουμε, έχει πολύ μεγάλη σημασία.  Σήμερα, ο Μανόλης Γλέζος ηγείαι του αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών (αποζημιώσεων, επανορθώσεων και κατοχικού δανείου) της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ενός αγώνα για την επικράτηση της μνήμης έναντι της λήθης. Ενός μείζονος ηθικού και γι' αυτό απαράγραπτου χρέους της γενιάς μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου