oaednews

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Διαφωνίες για τη συγχώνευσή του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) με τον ΟΑΕΔ

Aντίθετη με ενδεχόμενη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και συγχώνευσή του με τον ΟΑΕΔ, είναι η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον αρμόδιο τομεάρχη της για τη ναυτιλία. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης κατέθεσε χθες στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης - Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον οποίο ζητά να απαντήσει αν όντως σχεδιάζεται η κατάργηση?συγχώνευση του ΓΕΝΕ όταν, όπως αναφέρει, είναι δεδομένες οι σοβαρότατες επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης.

Αναφέρει επίσης ότι αντίθετοι σε μία τέτοια προοπτική είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν χωρίς λόγο προβλήματα στην αρχή της τουριστικής περιόδου παραπέμποντας εμμέσως σε κίνδυνο δυναμικής αντίδρασης εκ μέρους της ΠΝΟ.
Επιπτώσεις
Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, η Νέα Δημοκρατία εδώ και δυόμισι χρόνια είναι κάθετα αντίθετη σε οτιδήποτε οδηγεί στην περαιτέρω διάλυση και αποψίλωση του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και σε αυτό το πλαίσιο διαφωνεί με τα σχέδια κατάργησης του ΓΕΝΕ. Μία τέτοια κίνηση, αναφέρει, έχει αμφίβολο οικονομικό όφελος και αναμφισβήτητες επιπτώσεις.
Το ΓΕΝΕ, όπως αναφέρεται στην ερώτηση της Ν.Δ., αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας ενώ η ύπαρξή του ουσιαστικά επιβάλλεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας την οποία η Ελλάδα έχει κυρώσει. Επιπλέον στο άρθρο 93 του Ν.Δ. 187/73 η εύρεση εργασίας για τους ναυτικούς γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΓΕΝΕ.
Σχετικά με την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας του ΓΕΝΕ, στην ερώτηση σημειώνεται ότι, πρόκειται για μία υπηρεσία που λόγω των αναγκών της ναυτιλίας απαιτεί τεχνογνωσία και 24ωρη λειτουργία ενώ σε όλη την Ελλάδα τα τοπικά λιμεναρχεία εκτελούν καθήκοντα για λογαριασμό του ΓΕΝΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου