oaednews

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πληρώνουν δύο φορές την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δικηγόροι και μηχανικοί ζητώντας να ακυρωθούν ως παράνομες οι εισφορές...
στα Ταμεία τους για το 2011.


Συγκεκριμένα, με κοινή προσφυγή τους (αίτηση ακύρωσης) ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως και οι πρόεδροί τους, Γιάννης Αδαμόπουλος και Χρήστος Σπίρτζης, στρέφονται κατά του υπουργού Εργασίας, του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ.

Ζητούν ειδικότερα να ακυρωθεί η από 5.12.2011 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η από 14.12.2011 απόφαση του ΤΑΝ του ΕΤΑΑ για τον καθορισμό εισφορών του περασμένου έτους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις επιβαρύνονται υπέρμετρα οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, καθώς πλέον των τακτικών, υποχρεούνται να καταβάλουν και πρόσθετη μηνιαία εισφορά.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, οι αποφάσεις του υπουργείου και του ΕΤΑΑ εκδόθηκαν χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη νομοθετική εξουσιοδότηση. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να προβλέπει την έκδοση των προσβαλλόμενων αποφάσεων. Ακόμη, όπως αναφέρουν οι πρόεδροι, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί υποχρεούνται να πληρώνουν δύο φορές την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ η οποία ανέρχεται στα 10 ευρώ μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται ότι «τόσο οι δικηγόροι όσο και οι μηχανικοί που απασχολούνται στο Δημόσιο, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες και είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ, αναγκάζονται να καταβάλουν εις διπλούν την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ: αφενός, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 44 παράγραφος 2 του Ν. 3986/2011, αφετέρου, δυνάμει του άρθρου 38 παράγραφος 2 του Ν. 3986/2011 με το οποίο καθιερώνεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Σε κάθε περίπτωση όμως, προσθέτουν οι προσφεύγοντες, «ούτε οι δικηγόροι ούτε οι μηχανικοί είναι δυνατό να είναι δικαιούχοι οποιουδήποτε επιδόματος από τον ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα αυτή η εισφορά να θεωρείται φόρος υπέρ τρίτων, η οποία και αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σε ανακοίνωσή τους τέλος, οι δύο πρόεδροι κάνουν λόγο για «πρόδηλη παρανομία» που «προσβάλλει βάναυσα το κράτος δικαίου, καταλύοντας παράλληλα κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και κοινωνικής Δικαιοσύνης».
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου