oaednews

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ξένος Τύπος: Πικρή η διάσωση για την Ελλάδα


Monde: «Η χώρα θα χρειαστεί σύντομα νέο δάνειο ή θα αποχωρήσει από το ευρώ»
Η ευρωπαϊκή «διάσωση» θα είναι πικρή για την Ελλάδα. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι αναφορές πολλών ανταποκριτών και αναλυτών του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Σε μια χώρα που βρίσκεται ήδη στο πέμπτο έτος συνεχούς ύφεσης, με το ΑΕΠ να καταγράφει ήδη πτώση 13% την περίοδο 2008-2011,την ανεργία να καλπάζει σε ποσοστά άνω του 21% και με μισθούς που διαρκώς συρρικνώνονται οι προοπτικές «επιτυχίας» της νέας συμφωνίας δεν είναι πολλές, εκτιμά μεταξύ άλλων η αμερικανική Wall Street Journal.

«Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία καλείται να γίνει πιο ανταγωνιστική μέσω οριζόντιων περικοπών στους μισθούς που θα βοηθήσουν τη χώρα να εξάγει ένα δικό της δρόμο για την οικονομική εξυγίανση. Αλλά αυτή ελπίδα για μια ανάταση μέσω των εξαγωγών θα χρειαστεί χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

«Στο μεταξύ οι μισθοί που καταρρέουν το μόνο που καταφέρνουν είναι να βαθύνουν την ύφεση στη χώρα καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση του χρέους -που και μετά την αναδιάρθρωση παραμένει υψηλό» προσθέτει.

Η εφημερίδα αναφέρει και μια άλλη παράμετρο στην οποία αναφέρεται το σύνολο σχεδόν του διεθνούς Τύπου. «Με τις εκλογές να προγραμματίζονται για τον Απρίλιο οι έλληνες πολιτικοί ίσως να φανούν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στη στήριξη που μόλις ενέκρινε το Κοινοβούλιο εν μέσω λαϊκών αντιδράσεων» επισημαίνουν οι συντάκτες της εφημερίδας.

Ανάλογες είναι οι επισημάνσεις της Le Monde. H γαλλική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία ασφαλώς δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση» ενώ σημειώνει ότι λόγω του φόβου μη εφαρμογής των μέτρων η χώρα τίθεται σε «αυξημένη επιτήρηση ενόψει των εκλογών που μπορεί να σηματοδοτήσουν ένα νέο μοίρασμα της τράπουλας».

Αλλά υπάρχει ακόμα ένας φόβος: «ότι η χώρα θα χρειαστεί σύντομα ακόμα ένα πακέτο χρηματοδότησης είτε, σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ καθώς δεν θα είναι ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί ή επειδή η λιτότητα θα την έχει βυθίσει στην ύφεση» σημειώνει η Monde.

«Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η ανάταση θα είναι πρόσκαιρη και ότι η Αθήνα δεν έχει τελειώσει με την κρίση» αναφέρουν οι Les Echos.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αναλύσεις των Times της Ιρλανδίας που σημειώνουν ότι «η νέα συμφωνία παρέχει μόνο μια μικρή ανάσα σε Ελλάδα και Ευρώπη» ενώ «ο ανομολόγητος στόχος είναι να μετατεθεί η καταστροφική ημέρα της αλήθειας» για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης οπότε θα αποδειχθεί ότι δεν γίνεται «τα πράγματα να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο».

Η ιρλανδική εφημερίδα εστιάζει στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την ανεργία και την ανάπτυξη σημειώνοντας ότι «δεν προξενεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι συγκρούσεις και οι βίαιες διαδηλώσεις έχουν γίνει μόνιμα γεγονότα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις».

Όμως τα χειρότερα έπονται, αναφέρουν οι Irish Times καθώς το νέο δανειακό πρόγραμμα προβλέπει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% το τρέχον έτος. «Τα σχέδια τοποθετούν στην επόμενη χρονιά την ανάπτυξη αλλά αυτές οι εκτιμήσεις μοιάζουν εξαιρετικά φιλόδοξες καθώς τα μέτρα λιτότητας όχι μόνο δεν αποδίδουν αλλά τελικά αποδεικνύονται αυτοκαταστροφικά» τονίζει η ιρλανδική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου