της Αθανασίας Μπίδιου
abidiou@voria.gr
Εισιτήριο χωρίς επιστροφή για Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία κυνηγώντας μια θέση εργασίας και μαζί το όνειρο μιας καλύτερης ζωής βγάζουν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ανεξαρτήτου ηλικίας. Μεταξύ των μεταναστευτικών προορισμών κερδίζει έδαφος τον τελευταίο χρόνο ηΝορβηγία, μία χώρα με υψηλούς μισθούς, πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 3,1%, ίσες ευκαιρίες και... άφθονο πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Νορβηγία αποτελεί τον έβδομο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και πρόσφατα η νορβηγική εταιρεία Statoil ανακάλυψε δυο νέα κοιτάσματα πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα τα οποία εκτιμώνται συνολικά σε 400-600 εκατομμύρια βαρέλια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών η Νορβηγία είναι η καλύτερη και πλέον περιζήτητη χώρα στον κόσμο για να ζει και να εργάζεται κανείς. Ακολουθούν η Αυστραλία και η Ισλανδία, ο Καναδάς ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην 13η θέση, η Νέα Ζηλανδία στην 20η και η Μεγάλη Βρετανία στην 21η.
Όπως επισημαίνει στη Voria.gr o Πέτρος Αρβανιτίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καταγράφεται αύξηση των Ελλήνων μεταναστών. «Οι πρώτες επαφές με τον Σύλλογό μας από Έλληνες έγιναν εδώ και ενάμιση χρόνο. Τους τελευταίους μήνες έρχονται σε επαφή μαζί ακόμη περισσότεροι. Περίπου 300-400 άτομα έχουν προσπαθήσει να βρουν εργασία βασιζόμενοι σε στοιχεία του Συλλόγου μας και του NAV, του νορβηγικού ΟΑΕΔ. Φυσικά έρχονται στη Νορβηγία και πολλοί άλλοι οι οποίοι δεν επικοινωνούν μαζί μας. Πόσοι από αυτούς βρίσκουν εργασία και μένουν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμη», τονίζει ο κ.Αρβανιτίδης.
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι προσδοκίες όσων μεταναστεύουν στη Νορβηγία ποικίλουν όπως και οι ηλικίες και το μορφωτικό επίπεδο. Οι Έλληνες οικονομικοί μετανάστες είναι από 18 έως 60 ετών, με πτυχία πανεπιστημίου αλλά και απολυτήρια δημοτικού. «Οι προσδοκίες είναι διαφορετικές. Κάποιοι έρχονται γιατί έχουν εδώ γνωστούς, άλλοι έρχονται μετά από πληροφορίες που έχουν από τον Σύλλογό μας και από τις ιστοσελίδες που τους προτείνουμε. Κάποιοι κινούνται δραστήρια από την Ελλάδα πριν έρθουν εδώ, ενώ κάποιοι, οι λιγότεροι έρχονται ελπίζοντας ότι θα βρουν κάτι εδώ χωρίς προεργασία από την Ελλάδα. Υπάρχουν και αρκετοί που κάνουν αιτήσεις από την Ελλάδα και βρίσκουν δουλειά σε νορβηγικές εταιρείες», διευκρινίζει ο κ.Αρβανιτίδης.
Συμβουλεύει, δε, όσους ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στη Νορβηγία να προετοιμαστούν όσο καλύτερα γίνεται όσο ακόμη βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα μας ellada.no έχουμε links για γραφεία εύρεσης εργασίας και υπηρεσίες στη Νορβηγία. Ελπίζουμε ότι δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εργασία σε αυτή τη χώρα», υπογραμμίζει.
Τι πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να εργαστείτε στη Νορβηγία
Το βιογραφικό σημείωμα είναι απαραίτητο ανεξάρτητα από τη δουλειά που θα αναζητήσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να ψάξετε για δουλειά είναι μέσω των ειδικών ηλεκτρονικών γραφείων εύρεσης εργασίας, όχι μέσω γνωστών και φίλων. Σε αυτά τα ειδικά portal μπορείτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας, ώστε να λαμβάνετε τα τελευταία νέα για τις θέσεις εργασίας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι στη Νορβηγία περίπου το 50% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας δεν διαφημίζονται ποτέ μέσω των συνηθισμένων καναλιών. Για αυτό είναι καλό να έρθει κανείς σε απευθείας επαφή με τις επιχειρήσεις μέσω e-mail και να στείλει την αίτησή του.
Για να εργαστείτε στη Νορβηγία θα πρέπει να διαθέτετε άδεια παραμονής, για την οποία θα πρέπει να απευθυνθείτε στην πρεσβεία της Νορβηγίας και άδεια εργασίας. Επίσης, όσοι έχουν σκοπό να μείνουν στη Νορβηγία πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν Νορβηγικά. Οι μισθοί είναι υψηλοί αλλά το ίδιο υψηλό είναι και το κόστος ζωής. Πολλοί οικονομικοί μετανάστες χαμηλών προσόντων και με στοιχειώδη γνώση νορβηγικών κυρίως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης απασχολούνται στις ιχθυαγορές και άλλοι, κυρίως από Ασία και Αφρική, στον κλάδο των ταχυφαγείων.
Έξι επαγγέλματα με ζήτηση και απολαβές
Προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών: Ο αρχικός μισθός είναι 60.700 δολ. ετησίως
Μηχανολόγοι Μηχανικοί: Ο αρχικός μισθός είναι 68.800 δολ. ετησίως
Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί: Ο ετήσιος μισθός ξεκινά από 75.094 δολ.
Υπεύθυνοι προσωπικού: Αρχικός μισθός 78.000 δολ. ετησίως.
Νομικοί σύμβουλοι: Αρχικός μισθός 93.250 δολ. ετησίως.
Γιατροί: Ο ετήσιος μισθός ξεκινά από 147.405 δολ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου