oaednews

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ανάπτυξη ή κοινωνική έκρηξη

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
lyrtso@pegasus.gr

Να που και η φράου Μέρκελ μπορεί να μας ξαφνιάσει. Η καγκελάριος σε συνεντεύξεις που παραχώρησε σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες έκανε κατά κάποιον τρόπο την αυτοκριτική της λέγοντας στην Ελλάδα αποτύχαμε.

Οταν επέβαλε πολιτικές με κριτήρια ηθικού τύπου και με διάθεση να τιμωρήσει τους τεμπέληδες και σπάταλους Ελληνες και όχι να λύσει το πρόβλημα, είναι περίπου νομοτελειακό πως η κατάληξη θα ήταν η αποτυχία.
Τώρα η κ. Μέρκελ έκανε το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναγνώρισε το λάθος. Αλλά οφείλει να ολοκληρώσει κάνοντας και το δεύτερο βήμα, αλλάζοντας την πολιτική σκληρής λιτότητας που μέσω της τρόικας επέβαλε στη χώρα και τη βύθισε σε βαθιά ύφεση και ανεργία.
Mea culpa αναφώνησε περίπου και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν έκανε απολογισμό των ακολουθούμενων πολιτικών δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ήταν αναποτελεσματικές.
Μάλλον δεν θα πρόκειται για σατανική σύμπτωση. Και θα είναι ευχής έργον η Ευρώπη να ξεφύγει από τη μέγγενη της μονόπλευρης και σκληρής λιτότητας που την οδήγησε στην ύφεση.
Οι εξελίξεις αυτές προσφέρουν επιχειρήματα στην ελληνική κυβέρνηση και της δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί σκληρά και αποφασιστικά με την τρόικα, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή μέτρων που θα στείλουν την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ανεργία.
Εξάλλου, αποδοχή του Μνημονίου χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση δεν είναι ό,τι το σοφότερο και προσφορότερο για τη χώρα, γιατί το δίλημμα είναι πλέον ανάπτυξη ή κοινωνική έκρηξη.
Η

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου