oaednews

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

«Εισιτήριο στην Απασχόληση».


«Εισιτήριο στην Απασχόληση». Νέα δράση ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθηση για τους αποφοίτους ΙΕΚ
Η επιτάχυνση της πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο των αποφοίτων ΙΕΚ στο επίκεντρο
ΟΧΙ της Π.Ε.Ι.Ε.Κ. σε 4ο έτος σπουδών στα Τεχνολογικά Λύκεια
Παράταση της δράσης επιδότησης των διδάκτρων σπουδαστών ΙΕΚ


Ο νέος χάρτης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και οι προκλήσεις των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης στην εποχή της κρίσης και μετά από αυτήν βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας συζήτησης, στα πλαίσια εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ.), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης κ. Ευθυμίου Μπάκα και πλήθους εκπροσώπων από τα ιδιωτικά ΙΕΚ της χώρας.
Κατά την εισήγησή της η Πρόεδρος της Π.Ε.Ι.Ι.Ε.Κ. κα Ιωάννα Σιοτρόπουαναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορική εξέλιξη της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα και τη σημαντική προσφορά των ΙΕΚ σε αυτήν, αφού μέχρι σήμερα περισσότεροι από 250.000 νέοι από όλη την Ελλάδα είναι απόφοιτοι κάποιου ιδιωτικού ΙΕΚ. Οι ευρωπαϊκές προοπτικές, οι εθνικές εξελίξεις στο θεσμό, οι αλλαγές στη θεώρηση της μάθησης, τα νέα εργαλεία, τα σπονδυλωτά προγράμματα σπουδών και γενικότερα οι προκλήσεις του μέλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης της Προέδρου, η οποία ανέφερε ότι τα ιδιωτικά ΙΕΚ σήμερα προσφέρουν πιστοποιημένη εκπαίδευση με οριοθετημένα επαγγελματικά προσόντα, όντας από το 1992 στην Ελλάδα ο μακροβιότερος θεσμός στην κατάρτιση.
Η επίσπευση στην πρόσβαση των αποφοίτων των ΙΕΚ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αναγνώριση της πιστοποίησης των ΙΕΚ στο 5ο επίπεδο της 8βάθμιας κλίμακας του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, η απλοποίηση στην πρόσβαση σπουδαστών από το εξωτερικό (διευκολύνσεις σε θέματα visas και γλωσσομάθειας), η δυνατότητα πρακτικής άσκησης, η άρση του αποκλεισμού των ιδιωτικών επενδύσεων στην εκπαίδευση και κατάρτιση από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και των αναπτυξιακών νόμων και η δυνατότητα προσφοράς σεμιναρίων από τα ΙΕΚ ήταν μερικά από τα θέματα που έθιξαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ΙΕΚ της χώρας, που έλαβαν μέρος.
Τους παριστάμενους απασχόλησε ιδιαιτέρως και ο διαφαινόμενος σχεδιασμός ίδρυσης και λειτουργίας τέταρτου (4ου) έτους σπουδών στα Τεχνολογικά Λύκεια εν μέσω σοβαρής έλλειψης πόρων για τη δημόσια παιδεία, που θα υπονομεύσει τη λειτουργία του Τεχνολογικού Λυκείου ως τριετούς κύκλου σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλύπτοντας γνωστικά πεδία, τα οποία καλύπτονται μέχρι σήμερα με πληρότητα από τα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και αποτελούν στην ουσία αντικείμενο επαγγελματικής κατάρτισης και όχι τυπικής εκπαίδευσης. 
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης κ. Ευθύμιου Μπάκα. Ο κ. Γενικός Γραμματέας στην τοποθέτησή του εξήρε το ρόλο των Ι.Ε.Κ. στη διαδικασία της κατάρτισης νέων στελεχών, απαραιτήτων για την ελληνική οικονομία και δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες του Συλλόγου και των μελών του για αναβάθμιση των υπηρεσιών κατάρτισης προς όφελος των νέων. Μακροπρόθεσμα, ο κ. Γενικός Γραμματέας αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης και αναθεώρησης των προγραμμάτων σπουδών και την αναδιοργάνωση των Ι.Ε.Κ. σε εθνικό επίπεδο ως την αιχμή του δόρατος ανάπτυξης, με παροχή υπηρεσιών κατάρτισης όχι μόνο σε έλληνες ωφελούμενους αλλά και τρίτων χωρών. Η εξωστρέφεια αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ως μονόδρομος για τα Ι.Ε.Κ. ως επιχειρήσεων και κάλεσε την Ένωση να υποβάλλει ένα συγκεντρωτικό υπόμνημα με τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, προκειμένου να τεθούν υπόψη και της πολιτικής ηγεσίας και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις. Κλείνοντας, ο κ. Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε για την ανάπτυξη νέας δράσης με τίτλο «Εισιτήριο στην Απασχόληση» στο άμεσο μέλλον για έμμισθη πρακτική άσκηση των αποφοίτων ΙΕΚ, ενώ ανακοίνωσε την παράταση της δράσης «κουπόνια μάθησης» για την επιδότηση των διδάκτρων σπουδαστών ΙΕΚ.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων Προέδρων Εκπαιδευτικών Οργανισμών και στελεχών  τους και εντάσσεται στο Money Show, το μεγάλο ετήσιο γεγονός στην Ελλάδα γύρω από την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και της Ευρώπης γενικότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου