oaednews

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κοινωφελής εργασίας για 57.400 ανέργους

Στοιχεία κατά νομό για την έναρξη της υλοποίησης των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 188 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, 57.400 συνολικά άνεργοι εξασφαλίζουν απασχόληση για διάστημα 5 μηνών. Το επίδομα κοινωφελούς εργασίας ανέρχεται σε 625 ευρώ το μήνα. Μεταξύ άλλων, στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας περιλαμβάνονται:

-έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών,
-δράσεις διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς,
-υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ, παιδιών κ.λπ.
-δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.
Ηδη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής των δικαιούχων φορέων στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας για την πρόσληψη 31.341 ανέργων με προϋπολογισμό 100.161.088 ευρώ. Εντός της επομένης εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για την Περιφέρεια Αττικής και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.
Η πρόσληψη των ανέργων γίνεται από φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς (ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα κι εν γένει κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα), οι οποίοι έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους φορείς απασχόλησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση των γυναικών, των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των ανέργων από ειδικές κοινωνικές ομάδες που απειλούνται περισσότερο από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας. Μέσα από τη συνδυαστική μοριοδότηση που προβλέπεται με σειρά κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, ενισχύεται και η αντικειμενική επιλογή των ωφελουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου