oaednews

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μισό μισθό πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Της Αγγελικής Λάζου
Μειωμένες αποδοχές έως και 20% επιφυλάσσει για τους δημοσίους υπαλλήλους το εκκαθαριστικό μισθοδοσίας Δεκεμβρίου. Περισσότερο χαμένοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και τα ειδικά μισθολόγια. Οι αποδοχές λοιπόν από τον επόμενο μήνα θα είναι από 206 ως και 937 ευρώ, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας και τον μισθό. Αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν σε καμία μισθοδοσία τα επιδόματα και έτσι πολλοί θα δουν μισθούς στα μεικτά τους ως και 52% μειωμένους. 


Έτσι ένας υπάλληλος Υ.Ε. με πέντε έτη υπηρεσίας αυτή τη φορά θα πάρει 858 ευρώ, αντί των 940 που πήρε τον περασμένο μήνα. Αντίστοιχα ένας υπάλληλος Τ.Ε. με τα ίδια χρόνια, θα πάριε μισθό 1.141 ευρώ αντί των 1.290 που πήρε πριν ένα μήνα.

Αντίστοιχα ένας υπάλληλος Π.Ε. Με πέντε έως επτά χρόνια υπηρεσίας θα λάβει 1.225 ευρώ των 1.382 ευρώ. Σχεδόν 300 ευρώ θα χάσει ένας υπάλληλος Π.Ε. με 10 χρόνια υπηρεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα δει το μισθό του στα 1.381 ευρώ αντί των 1.680 ευρώ που έπαιρνε, όμως ο υπάλληλος του ίδιου υπουργείου με λιγότερα χρόνια, που έπαιρνε τα ίδια χρήματα θα δει μισθό μόλις 1.225, θα έχει απώλειες δηλαδή 375 ευρώ. Εξαιρετικά καυστική εμφανίζεται για το ενιαίο μισθολόγιο μιλώντας στο Real.gr, η Δέσποινα Σπανού μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ.

«Και αυτόν τον μήνα όπως και τον προηγούμενο αρκετοί υπάλληλοι πήραν μηδενικά εκκαθαριστικά. Τώρα με το ενιαίο μισθολόγιο υπήρξε και πάλι μια μεγάλη μείωση των δημοσιών υπαλλήλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Δέσποινα Σπανού , με έτος αναφοράς το 2009 υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που έχουν μείωση 60 με 65% των εισοδημάτων αν συνυπολογιστεί η αύξηση εισφορών και φορολογίας.

« Πολλά πράγματα ελέχθησαν και κορόιδεψαν τον κόσμο, σε κάποιους είπαν ότι θα έχουν αύξηση ενώ φαινόταν πως δεν μπορεί να γίνει αυτό όταν πας σε περικοπή της μισθολογικής δαπάνης ύψους 2,8 δις με στόχο τα 6 δις έως το 2015.» Η Δέσποινα Σπανού αναρωτιέται για ποια ισότητα μιλά η Κυβέρνηση ισότητα στην εξαθλίωση; Δεν ήταν μισθολόγιο αυτό ήταν ποινολόγιο καταλήγει η κ. Σπανού.

Το μεγάλο ψαλίδι όμως έρχεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και ειδικά στους εφοριακούς οι μισθοί των οποίων πέφτει κατά 56%. 

Ένας νεοδιόριστος Δ.Ε. εφοριακός θα πάρει μόλις 858 ευρώ αντί των 1.773 που είχε λάβει, ενώ ένας υπάλληλος αντίστοιχων προσόντων κοντά στη σύνταξη θα πάρει 1.550 ευρώ αντί των 3.149 που πήρε τον περασμένο μήνα. Ένας εφοριακός Τ.Ε. νεοδιόριστος θα πάρει αντίστοιχα 1.037 ευρώ, αντί 1.935 και αντίστοιχα ένας εφοριακός Τ.Ε. κοντά στη σύνταξη 1.884 αντί 3.367.

Παρόμοιες οι μειώσεις και για τους Π.Ε. με τον νεοδιόριστο να παίρνει αυτό το μήνα 1.092 αντί 2.026 και τον εφοριακό κοντά στη σύνταξη με τα ίδια προσόντα να λαμβάνει 2063 ευρώ αντί 3.473 ευρώ.

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εφοριακοί, θέμα αξιοπρέπειας θέτει η γραμματέας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ρεβέκκα Πασματζίδου με δηλώσεις της στο Real.gr.

«Οι μειώσεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι 58% το είχαμε προβλέψει εδώ και 2 χρόνια και δεν μας πίστευε κανείς ,αυτή τη στιγμή παίζουμε την αξιοπρέπεια μας , αυτή η κατασυκοφάντηση του κλάδου και η λάσπη δεν μπορεί να συνεχιστεί» τονίζει η κ. Πασματζίδου.

Στην ερώτηση για την πρόθεση να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες τις εισπράξεις απαντά «Σε κανένα κράτος του κόσμου δεν υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες. Εφαρμόστηκε το 2006 στην Αμερική και μετά από δύο χρόνια εγκατέλειψαν και εμείς επιχειρούμε να εφαρμόσουμε αποτυχημένες συνταγές» υπογραμμίζει. Η γραμματέας της πανελλήνιας Ομοσπονδίας χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τους πολιτικούς προϊστάμενους και ξεκαθαρίζει «Για τα 4 κοινοτικά πλαίσια που χαθήκανε και δεν μηχανογραφήθηκαν οι υπηρεσίες μας , δεν φταίνε οι εφοριακοί. Κάποιοι πρέπει να απολογηθούν αυτοί που ήταν πριν δύο χρόνια συνδικαλιστές και τώρα είναι πολιτικοί παράγοντες μέσα στο Υπουργείο πρέπει να απολογηθούνε για αυτά που γίνονται μέσα στο υπουργείο για τους αποτυχημένους του υπουργείου οικονομικών». 

Η ίδια ξεκαθαρίζει πως πολλές μετατάξεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο οικονομικών δημιούργησαν συσχετισμούς υπέρ της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ όμως και αυτός ο κόσμος τώρα κατάλαβε ότι οι συσχετισμοί δεν κάνουν καλό και συντονισμένα όλοι κάνουμε την ύστατη προσπάθεια να δώσουμε το μήνυμα ότι οι εφοριακοί δεν αντέχουμε άλλο και δεν σκύβουμε το κεφάλι». Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες του μήνα οι εφοριακοί έχουν προκηρύξει απεργία δημιουργώντας πονοκέφαλο για τα έσοδα του κράτους. 

1 σχόλιο:

  1. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΔΙΑΦΟΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή