oaednews

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Η ανεργία κοστίζει και στην υγεία μας


Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν χάσει κάποιος τη δουλειά του, τώρα μια νέα ιατρική έρευνα υποστηρίζει ότι οι απολυμένοι υπάλληλοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους! 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξέτασαν περισσότερους από 8.000 εργαζόμενους σε τρία διαφορετικά στάδια, κατά την διάρκεια 7 ετών και ανακάλυψαν ότι, το 85%  όσων είχαν την ατυχία να απολυθούν ανέφεραν - μετά το γεγονός αυτό- κάποιο πρόβλημα υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι απολύθηκαν παρουσίασαν κατά 10% μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών υπέρτασης, καρδιακών νοσήματων ή ακόμα και αρθρίτιδας (σε σχέση με πρώην συναδέλφους που εξακολουθούσαν να εργάζονται)..
Μάλιστα, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή τα αποτελέσματα, στο πρώτο στάδιο, ερευνήθηκαν όσοι έχασαν τη δουλειά τους επειδή έκλεισε η επιχείρηση όπου εργάζονταν ενώ παρατηρήθηκε πως και οι υπάλληλοι γραφείου και οι εργάτες είχαν τα ίδια ποσοστά κινδύνου.
Στο δεύτερο στάδιο, ερευνήθηκαν όσοι απολύθηκαν, ενώ η εταιρία παρέμεινε ανοιχτή. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο ποσοστό στρες και άλλων προβλημάτων υγείας εμφάνισαν οι εργάτες, χωρίς όμως να μπορούν να εντοπίσουν τα ακριβή αίτια.
Πώς συνδέεται όμως η ανεργία με τα προβλήματα υγείας;  Καταρχάς, είναι σαφές πως το να πάψει κάποιος να εργάζεται σημαίνει μεγάλες αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας και της ζωής του (οικονομικός, συναισθηματικός, κοινωνικός κ.λ.π.) ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χάνει και την δυνατότητα να έχει ασφαλιστική κάλυψη. Σύμφωνα με την έρευνα λοιπόν, όλα τα παραπάνω αλλάζουν αισθητά την συμπεριφορά του ατόμου, που τείνει να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία ακόμη και στην διατροφή του. Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται αδύναμο και φυσικά ο συνδυασμός με την ύπαρξη στρες που έτσι κι αλλιώς υφίσταται δημιουργούν πολύ κακές "προϋποθέσεις" όσον αφορά στην υγεία του ατόμου.
Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αρκετές από τις ασθένειες που προαναφερθήκαν «ξεκινούν» το «ιστορικό» τους από μια λοίμωξη.
Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή οι εποχές είναι δύσκολες και κυρίως… κρίσιμες, φροντίστε πρώτα από όλα τον εαυτό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου