oaednews

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η ανεργία καλπάζει και τρομάζει

Κατά έξι φορές μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για τη μάστιγα των τελευταίων ετών (18%). Στην κορυφή των θεμάτων που προκαλούν τις περισσότερες συζητήσεις είναι η διαφθορά με 25% και δεύτερη έρχεται η φτώχεια με 20% > Ο εφιάλτης της ανεργίας και της απόλυσης απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, όπως καταγράφεται και στην έρευνα του BBC 


Ταχύτατη είναι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ανησυχούν για την ολοένα επεκτεινόμενη ανεργία, όπως φαίνεται από την ετήσια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της Διεθνούς Υπηρεσίας του BBC με δείγμα 11.000 ερωτηθέντες από 23 διαφορετικές χώρες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα Ο Κόσμος Μιλάει της εταιρείας Globescan έλαβαν μια λίστα με θέματα και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να απαντήσουν ποια από αυτά έχουν συζητήσει με τους φίλους ή την οικογένειά τους τον προηγούμενο μήνα. 

Στην κορυφή των θεμάτων που προκαλούν τις περισσότερες συζητήσεις είναι η διαφθορά με 25% και δεύτερη έρχεται η φτώχεια με 20%, ενώ η ανεργία συγκέντρωσε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό με 18%. Το εντυπωσιακό όμως με την ανεργία είναι ότι το ποσοστό της αυξήθηκε κατά έξι φορές μέσα σε δύο χρόνια, καθώς στο πρώτο αντίστοιχο ερωτηματολόγιο του 2009 είχε συγκεντρώσει μόλις το 3% των συζητήσεων. 

Παρότι όμως παρουσιάστηκε αύξηση του εν λόγω ποσοστού και στις 23 χώρες από τις οποίες υπήρχαν δείγματα, οι αναλυτές του BBC, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του βρετανικού ειδησεογραφικού κολοσσού, δεν μπορούν να είναι σίγουροι ότι η αύξηση των ανθρώπων που τους ανησυχεί η γιγάντωση της ανεργίας και συζητούν γι' αυτή, συνδέεται με τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η κρίση στην Ευρωζώνη και η ύφεση των ανεπτυγμένων οικονομιών. 

Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων που συζητούν και ανησυχούν για την ανεργία ανέρχεται σε 54%, στην Ισπανία, στη χώρα δηλαδή που η ανεργία μεταξύ των νέων φτάνει στο 40%, ποσοστό που την τοποθετεί στην κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ανεργία. Μετά τους Ισπανούς, ιδιαίτερα ανήσυχοι όσον αφορά το θέμα της ανεργίας είναι οι κάτοικοι της Γκάνας, του Μεξικού, της Νιγηρίας και της Τουρκίας. 

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας του BBC είναι ότι θέματα που παλιότερα βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας, όπως η κλιματική αλλαγή, έχουν πέσει αρκετές θέσεις, αλλά και πως στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και στην Ιαπωνία, την πρώτη θέση στις συζητήσεις καταλαμβάνει το θέμα της παγκόσμιας οικονομίας. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου