oaednews

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας»


Για 200.000 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν την τρέχουσα δεκαετία μέσω των δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια μίλησε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του συνεδρίου ECOWEEK 2011 που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Μουσείο Μπενάκη.


Όπως διευκρίνισε ο Γ.Μανιάτης, σύμφωνα με το Άρθρο 10 («Εφαρμογή ΑΠΕ στα κτίρια») του Νόμου 3851/2010, το αργότερο έως τις 31.12.2019, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσής τους με συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και σε γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. Για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η υποχρέωση αυτή θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως τις 31.12.2014.

«Σε αυτό το πνεύμα, κεντρική θέση του ΥΠΕΚΑ αποτελεί το ότι η ανάπτυξη – με όλες της τις εκφάνσεις – πρέπει και μπορεί να συνδυαστεί με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος. Το Υπουργείο, υιοθετώντας τη δυναμική προσέγγιση στον πράσινο σχεδιασμό των κτηρίων, επεξεργάζεται και καταθέτει σε 3 περίπου εβδομάδες για διαβούλευση το νέο ΓΟΚ, ο οποίος θα επιτρέπει σοβαρές διαφοροποιήσεις στον τρόπο παραγωγής κτηρίων σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε ο Γιάννης Μανιάτης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην άρση της απαγόρευσης χρήσης βιομάζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο προγράμματα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» αλλά και στη θέσπιση των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου