oaednews

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κοινοτική πρωτοβουλία για την ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών 0 σχόλια


Δραματική χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στην ΕΕ αναφορικά με την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει κοινοτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση το συντομότερο των 30 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, τα οποία παραμένουν αδιάθετα.
«Η σημερινή κατάσταση για τους νέους σε πολλές χώρες της ΕΕ σήμερα γίνεται δραματική», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, Λάζλο Άντορ, προειδοποιώντας ότι «εάν δεν αναληφθεί αποφασιστική δράση σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, διακινδυνεύουμε να χάσουμε αυτή τη γενιά, με βαρύ κόστος για την οικονομία και την κοινωνία».

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα σημερινά επίπεδα ανεργίας των νέων επιβαρύνουν την κοινωνία με περίπου 2 δισ. ευρώ την εβδομάδα. «Η σημερινή κατάσταση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί, πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους νέους, που είναι το μέλλον μας», κατέληξε ο Ούγγρος Επίτροπος.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, το Σεπτέμβριο ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε τα 5,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,3 εκατομμύρια αφορούσαν τις χώρες της ευρωζώνης. Στην Ισπανία η ανεργία έφτασε το 48%, ενώ ακολουθούσε η Ελλάδα με 43,5%. Μέσα σε 10 μήνες η ανεργία στους νέους στη χώρα αυξήθηκε κατά περίπου 8,5 ποσοστιαίες μονάδες, που ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στην ΕΕ.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα νέα πρωτοβουλία με την ονομασία «Ευκαιρίες για τους νέους», και ζητεί από τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση: 1) για την πρόληψη της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, 2) για να βοηθήσουν τους νέους να αναπτύξουν δεξιότητες σχετικές με την αγορά εργασίας, 3) για να εξασφαλίσουν την εργασιακή εμπειρία και την ενδοϋπηρεσιακή κατάρτιση που θα βοηθήσουν τους νέους να βρουν μια πρώτη καλή θέση εργασίας.
Η Επιτροπή παροτρύνει επίσης τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν καλύτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο το οποίο εξακολουθεί να διαθέτει 30 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για συγκεκριμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτό θα διαθέσει κονδύλια για τεχνική συνδρομή προκειμένου τα κράτη μέλη να κάνουν μεγαλύτερη χρήση της διαθέσιμης κοινοτικής χρηματοδότησης.
Επιπροσθέτως, προτείνει μια δέσμη συγκεκριμένων δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από κονδύλια της ΕΕ. Οι κύριες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα με τη νέα πρωτοβουλία «Ευκαιρίες για τους νέους» είναι η χρησιμοποίηση 4 εκατ. ευρώ για βοήθεια στα κράτη μέλη προκειμένου να καταρτίσουν προγράμματα «εγγυήσεων για τους νέους» για να εξασφαλίζεται ότι, εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε εργάζονται, είτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση. Προβλέπει επίσης τη διοχέτευση 1,3 εκατ. ευρώ στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων 370.000 θέσεων μαθητείας μέσω του ΕΚΤ, καθώς επίσης και τη χρησιμοποίηση 3 εκατ. ευρώ από την τεχνική συνδρομή του ΕΚΤ για υποστήριξη των κρατών μελών στη δημιουργία προγραμμάτων υποστήριξης για νέους που ιδρύουν επιχειρήσεις και για επιχειρηματίες του κοινωνικού τομέα.
Η Κομισιόν ενεργοποιεί ακόμη τουλάχιστον 130.000 τοποθετήσεις σε επιχειρήσεις το 2012 βάσει των προγραμμάτων ERASMUS και Leonardo da Vinci. Τέλος, προβλέπεται η παροχή οικονομικής βοήθειας, τη διετία 2012-2013, σε 5.000 νέους ώστε να βρουν εργασία σε άλλα κράτη μέλη μέσω της πρωτοβουλίας, η ενίσχυση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία, προκειμένου να δοθούν τουλάχιστον 10.000 ευκαιρίες εθελοντισμού το 2012 και η παρουσίαση ενός πλαισίου για υψηλής ποιότητας περιόδους πρακτικής άσκησης στην ΕΕ.
Οπως επισημαίνεται, οι δράσεις που προτείνονται θα προλειάνουν το έδαφος ώστε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν περαιτέρω μέτρα υπέρ των νέων στο πλαίσιο της νέας γενιάς προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ως τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.
Οπως τονίζει η Κομισιόν οι άνεργοι νέοι φτάνουν σήμερα τα 5,3 εκατομμύρια στην ΕΕ, ενώ συνολικά 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους νέους με χαμηλή ειδίκευση που εγκατέλειψαν πρόωρα το σχολείο, αλλά όλο και περισσότερους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν μπορούν να βρουν μια πρώτη θέση εργασίας.
Ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη αυξήθηκε το Σεπτέμβριο κατά 188.000 φτάνοντας τα 16,198 εκατομμύρια. Επιδείνωση σημειώθηκε και στο σύνολο της ΕΕ με τον αριθμό των ανέργων να φτάνει σε 23,3 εκατ. άτομα.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η νέα πρωτοβουλία δείχνει στους νέους όλης της Ευρώπης ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή την κατάστασή τους και ακούνε τις επανειλημμένες τους εκκλήσεις. Οπως είπε, η συμμετοχή αυτή αρχίζει με την απόκτηση μιας θέσης εργασίας, ενώ είναι σαφές ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία αναπτύσσουμε αμεσότερη δράση που θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας των νέων», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.
Το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο στους νέους κάτω των 25 ετών, ήταν σε κάθε χώρα της ευρωζώνης το εξής: Αυστρία 7,1%, Ολλανδία 8,0%, Γερμανία 9,1%, Σλοβενία 13,4%, Λουξεμβούργο 14,7%, Μάλτα 15,3%, Βέλγιο 17,4%, Φινλανδία 20,4%, Εσθονία 21,8%, Κύπρος 22,6%, Γαλλία 24,0%, Πορτογαλία 27,1%, Ιταλία 29,3%, Ιρλανδία 29,5%, Σλοβακία 30,7%, Ελλάδα 43,5%, Ισπανία 48,0%.
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου