oaednews

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Προϋπολογισμός και... αιθεροβάμονες Πηγή:www.capital.gr

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ σε συνθήκες 5ετούς ύφεσης θέτει ως στόχο η κυβέρνηση για  το 2012.

Υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης και αβεβαιότητας η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα στο 6,7% του ΑΕΠ προ  PSI και  στο 5,4% του ΑΕΠ μετά PSI, ό,τι και αν γίνει φέτος, όσο μεγάλες και αν  είναι οι αποκλίσεις.


Το έλλειμμα του 2011 πάντως μεγαλώνει συνεχώς. Η νέα εκτίμηση είναι για 9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 8,5% που προέβλεπε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και 7,8% του ΑΕΠ αρχικού στόχου.  

Τα έσοδα μέσα σε έναν μήνα απέκτησαν νέα τρύπα 1 δισ. ευρώ και το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που πρέπει να φέρει 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μόνο φέτος  αμφισβητείται όλο και περισσότερο.

Το 2012 η κυβέρνηση ελπίζει σε ένα μεγάλο όφελος από το PSI. Εκτιμά ότι η εφαρμογή του θα περιορίσει το έλλειμμα  κατά  περιπου 3 δισ. ευρώ λόγω ελάφρυνσης στους τόκους. Το ακαθάριστο όφελος είναι 4,5 - 5 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα λεφτά θα αρκέσουν για να καλύψουν τις ανάγκες στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων κατόχων ομολόγων.

Αστάθμητος παράγοντας  έιναι και η ανεργία. Καλπάζει και αν συνεχίζει να αυξάνεται με αυτούς τους  ρυθμούς τότε το βάρος που προκαλεί σε ασφαλιστικά ταμεία και ΟΑΕΔ, αλλά καi οι επιπτώσεις στην φοροδοτική ικανότητα και την ύφεση θα είναι  δυσβάστακτες. 

Η έξοδος από την ύφεση από την άλλη πλευρά, μεταφέρεται συνεχώς προς τα πίσω. Πλέον υπολογίζεται ότι μπορεί να έρθει στο τέλος του 2013. Για το 2012, ενώ τον Οκτώβριο εκτιμούσε η κυβέρνηση ύφεση 2,5%, τώρα η πρόβλεψη αυξάνεται σε 2,8%. Υπό αυτές τις συνθήκες ο ιδιωτικός τομέας καλείται να πληρώσει νέα εισπρακτικά μέτρα  5 δισ. ευρώ που και πάλι εντοπίζονται στους φόρους.  

Τον προϋπολογισμό καταθέτει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στη Βουλή. Θα υπολογίζει την πορεία της χώρας προ PSI αλλά και τους στόχους εσόδων, δαπανών και ελλείμματος μετά την εφαρμογή  του «κουρέματος» κατά 50%. Το απόγευμα θα παρουσιαστεί και στην ηγεσία της τρόικας που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη φτάνει στην Αθήνα και θα έχει  συνάντηση με τον  Πρωθυπουργό  Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου