oaednews

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Επίθεση Alpha Bank στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Του Θανάση Παπαδή
Σφοδρή επίθεση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή εξαπολύει η Alpha Bank, με αφορμή τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανεργία. Αφήνονται σαφείς υπαινιγμοί για την ορθότητα των στοιχείων και επισημαίνεται ότι είναι τουλάχιστον απορίας άξιον πώς είναι δυνατό σε μία περίοδο, όπου ο τουρισμός βρέθηκε στο απόγειό του (Αύγουστος του 2011) η ανεργία στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς να παρουσιάζει τρομακτική άνοδο.

Παράλληλα αναφερόμενη στο ΑΕΠ, σημειώνει ότι προκαλεί απορία πώς είναι στατιστικά εφικτό, την περίοδο που οι βασικοί δείκτες της οικονομίας (τουρισμός, εξαγωγές, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή) να βρίσκονται σε θετικό έδαφος και το ΑΕΠ να... «βουλιάζει».
Ερευνα 
Η Alpha Bank επισημαίνει στην έρευνά της ότι, επειδή στο πρόσφατο παρελθόν τα στατιστικά στοιχεία έγιναν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία τα οποία θα δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται από επαρκείς εξηγήσεις. Και, παράλληλα, σημειώνεται με νόημα «ανεξαρτησία σημαίνει έλεγχος».
Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, σημειώνεται ότι «ξαφνικά τον Αύγουστο του 2011 η ανεργία στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στα 908.000 άτομα και το ποσοστό ανεργίας στο 18,4%, από 16,5% τον Ιούλιο του 2011».
Απορίες 
Η άνοδος αυτή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η ανεργία τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο φέτος, αυξήθηκε κατά 106.000 άτομα, αλλά -όπως επισημαίνει η Alpha Bank- «δεν εξηγείται το πώς προέκυψε αυτή η δραματική επιδείνωση σε ένα μήνα και μάλιστα στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου στη χώρα».
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι αυτή «η εξωπραγματική αύξηση της ανεργίας» σ' ένα μόνο μήνα δεν επαληθεύεται ούτε στο ελάχιστο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα.
Η Alpha Bank παραθέτει τα σχετικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι τον Αύγουστο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 693.300 άτομα, έναντι 699.700 ένα μήνα πριν, δηλαδή μείωση έστω και οριακή της ανεργίας.
Στο δεύτερο ζήτημα που δίνει βαρύτητα η Alpha Bank είναι το ΑΕΠ και η πτώση του 5,2% το τρίτο τρίμηνο και επίσης η πτώση 0,7% σε τριμηνιαία βάση. Ωστόσο παρατηρεί η Alpha Bank, αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο όπου:
  • Ο τουρισμός είχε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
  • Οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση 54,7% σε ετήσια βάση.
  • Υπήρξε αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 31,6% (Ιούλιος -Αύγουστος).
  • Αύξηση του δείκτη όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο κατά 1,2%.
  • Αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία κατά 4,9% στην εσωτερική αγορά και κατά 23,1% στην εξωτερική αγορά στο δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος.
Βιομηχανία 
Σημαντική επιβράδυνση της πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής στο -4,8% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, από -11,7% στο πρώτο εξάμηνο.
Η Alpha Bank υπενθυμίζει ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2010 δεν ήταν τελικά 4,5%, όπως εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ (και η Eurostat), αλλά 3,5%.
Υπενθυμίζει η Alpha Bank ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση επηρέασε αρνητικά το οικονομικό κλίμα σχεδόν ολόκληρο το 2011, καθώς χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες μελέτες και αναλύσεις διεθνώς για να στηρίξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς τη χρεοκοπία και την επιθετική πολλαπλή υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τις εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Τέλος, τονίζει με νόημα, «σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανακοίνωση του -3,5%. Όλοι ξέρουν το - 4,5%».
"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου