oaednews

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση Παπαδήμου καταπολεμά την ανεργία!

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, δημιουργεί προσδοκίες. Το πρώτο μέλημά της ήταν να στείλει ένα καθαρό και σαφές μήνυμα, πως θα αναμετρηθεί με τα εκρηκτικά προβλήματα της κοινωνίας, όπως είναι η ανεργία. 


Ηδη στο ενεργητικό της καταγράφεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αύξησε τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου και συνεπώς τη στρατιά των σφογγοκολάριων (συμβούλων και λοιπών παρατρεχάμενων) στα πολιτικά και υπουργικά γραφεία!… 

Αυτή είναι λοιπόν η κυβέρνηση Παπαδήμου, η ολιγομελής ομάδα των αρίστων , που θα σηκώσει τα μανίκια και θα πιάσει δουλειά; που θα αλλάξει τα πράγματα και θα δώσει νέα πνοή στη χώρα; 

Η κυβέρνηση του πρώην κεντρικού τραπεζίτη σηματοδοτεί τη μετάβαση του πολιτικού συστήματος από τον αρχηγικό δικομματισμό της Μεταπολίτευσης στον μνημονιακό μονοκομματισμό της εποχής της τρόικας. Και στην ελληνική περίπτωση επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι απ όπου περνά το ΔΝΤ προωθεί πολιτικές ανατροπές προκειμένου να καταστήσει λειτουργικότερο το αντιλαϊκό οικονομικό μοντέλο που επιβάλλει. 

Ο Παπαδήμος, δεν φαίνεται διατεθειμένος να πολιτευθεί ως βιτρίνα. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κομματάρχης με σχηματισμένη ήδη, αν και όχι διαμορφωμένη, κοινοβουλευτική ομάδα, μιντιακή στήριξη, πλάτες στο εξωτερικό και ατζέντα: Το κόμμα του Μνημονίου είναι εδώ για να μείνει! ΠΗΓΗ: kafeneio-gr

4 σχόλια:

  1. Οταν διάβασα τον τίτλο της στήλης, θεώρησα ότι κάποιος τρελλάθηκε. Οταν βέβαια διάβασα το άρθρο κατάλαβα το ειρωνικό της υπόθεσης. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταπολεμηθεί η ανεργία.Μάλλον με το μυαλό που κουβαλούν θα αυξηθεί. Βλέπουμε μια νεα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ηθελα να ήξερα ποιός πολίτης είναι ευχαριστημένος βλέποντας πάλι Πάγκαλο, Βενιζέλο, Λομβέρδο, Διαμαντοπούλου, υπουργούς και υφυπουργούς να μένουν στη θέση τους. Οσοι μας έβαλαν σε αυτή τη θέση συνεχίζουν να υπάρχουν σαν να τους θεωρούμε επιτυχημένους ή τους εμπιστευόμαστε ακόμα.Είναι τραγικό να μας κοροιδεύουν. Αλήθεια ποιό σύνταγμα μιλά για σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης. Βλέποντας τους να πηγαίνουν για την ορκομωσία , κατάλαβα πως ένιωθαν οι άνθρωποι όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα!!! Εβλεπα άτομα και ένιωθα την επιβολή άλλων δυνάμεων στη χώρα. Ενιωθα ότι έπρεπε να αποδεκτώ ότι αηδία μου σέρβιραν. Υποτίθεται για το καλό της χώρας. Αυτό το καλό γιατί δεν το σκεφτόντουσαν όταν έριχναν την χώρα σε αυτή τη μαυρίλα. Ακόμη κι αυτός ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα πρέπει να ντρέπεται που συνυπόγραψε. 49 + 1 άτομα η κυβέρνηση όταν η προηγούμενη ήταν 41. Στρώθηκε το τραπέζι για ένα ακόμα μεγάλο φαγοπότι. Μη μιλάμε για ανεργία . Κανέναν απο αυτούς δεν ενδιαφέρει ο λαός κατ ουσία. Αντε το πολύ πολύ ν ανοίξουν τις πόρτες σε κάποιους να βρούν φθηνό δυναμικό. Ποιά ανεργία; Περιμένετε, ακόμα οι λίστες αυτών για την εφεδρεία δεν έσκασαν . Κυριακή κοντογιορτή. Πόσοι απο τον ΟΑΕΔ; 40; 45; Για να δούμε .Τελικά τι; "Μπόρα είναι μαθές η ζωή θα περάσει;" ή "Μια αστραπή η ζωή μας, μα προλαβαίνουμε" (βλέπεΝ.Καζαντζάκης)

    Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασχετο ή σχετικό το σχόλιο; Τουλάχιστον διευκρίνησε το "κρυο" είναι κατά κυριολεξία ή αληγορικό. Παρόλα αυτά είτε τόνα είτε τ άλλο, όποιος νιώθει κρύο στο σώμα ψάχνει τρόπους να ζεσταθεί. Υπάρχουν καλοριφέρ τζάκια σόμπες κουβέρτες. Οσο για το κρύο της ψυχής: Δεν ζυγιάζω, δεν μετρώ, δεν βολεύομε.Ακολουθώ το βαθύ χτυποκάρδι...

    Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1 στους 5 άνεργος...



    Σε επίπεδα ρεκόρ η ανεργία τον Αύγουστο. Τι δείχνουν τα παραδείγματα των Alapis, Ελληνική Χαλυβουργία.
    Ύψη ρεκόρ σημείωσε η ανεργία τον Αύγουστο του 2011, αγγίζοντας το εκπληκτικό ποσοστό του 18,4%. Σε διάστημα 3 ετών χάθηκαν 574.242 θέσεις, κάνοντας έτσι τον αριθμό των ανέργων να φθάσει τους 907.953. Ούτε η ανακούφιση της καλοκαιρινής εποχιακής απασχόλησης, που παραδοσιακά έδινε χώρους απασχόλησης ιδιαίτερα στα κατώτερα και πιο αδύνατα στρώματα όπως οι νέοι και οι μετανάστες , που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία, δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την αύξηση του ποσοστού. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού για την απασχόληση και την ανεργία που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), τον Αύγουστο του 2011 υπήρξε αύξηση 6,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010 , όπου ήταν 12,2% και 1,9% από τη βάση του 16,5 του Ιουλίου του 2011 σκαρφαλώνοντας έτσι στο 18,4% του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ο οποίος μειώθηκε στους 4.034.537. Αντίθετα ο μη οικονομικός πληθυσμός αυξήθηκε στους 4.403.503.Η μείωση της απασχόλησης αγγίζει όλες τις ηλικιακές ομάδες ,όχι όμως το ίδιο. Εδώ τη πρωτιά κατέχουν οι νέοι και οι νεοεισαχθέντες σε οικονομικές δραστηριότητες και στην αγορά εργασίας. Σε αυτή την ομάδα το ποσοστό ανεργίας παρουσίασε αύξηση της κλίμακας του 12.7%, φθάνοντας στο 43.5%, από το 30.8%

    Μέσα σε 12 μόλις μήνες χάθηκαν 364.353 θέσεις εργασίας, δημιουργώντας 294.845 νέους ανέργους, διαψεύδοντας το μύθο της κινητικότητας. Από το ξέσπασμα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 έχουν χαθεί 574.242 συνολικά θέσεις, τα 2/3 των οποίων σε ένα χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι όσο βαθαίνει η ύφεση και απομακρύνονται οι προοπτικές ανάπτυξης , τόσο αγριότερα θα γίνονται τέτοια φαινόμενα. Ειδικότερα εάν η αύξηση τα ανεργίας συνεχίζει με ταχύτητα άνω του 2%, και η μείωση της απασχόλησης με ρυθμό άνω του 2.5%, δε θεωρείται καθόλου απίθανο το ποσοστό της ανεργίας να υψωθεί πάω από το 20%, επιστρέφοντας την ελληνική οικονομία στο 1960, όπου η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 23%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφία της ανεργίας . Πρώτη και μάλιστα κατά πολύ είναι η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με το ρεκόρ του 23,1%.Ακολουθούν οι περιφέρεις της Ανατολική Μακεδονίας- Θράκης, κεντρικής Μακεδονίας και κεντρικής Ελλάδας, όλες με ποσοστά που ξεπερνούν το 20%.

    Ένδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας Ελληνική Χαλυβουργία, της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργικής στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, προέβη σε 37 απολύσεις, με το δικαίωμα του 5%, μετά από άρνηση των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ασπρόπυργου να δεχθούν μείωση το καθεστώς μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα οι προτάσεις της εταιρείας περιελάμβαναν απασχόληση με 4μηνη διάρκεια και μειωμένες αποδοχές και μετά επαναφορά στη προηγούμενη κατάσταση, αυτή του 8ώρου, θέσεις που στο εργοστάσιο του Βόλου έγιναν δεκτά. Οι εργαζόμενοι ζητούν ανάκληση των απολύσεων και μετά από αίτημα στη γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Αν. Στρατινάκη συγκαλέσθηκε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εργασιακών σωματείων, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, νομικών συμβούλων της εταιρείας και του ιδιοκτήτη, Ν.Μάνεση.

    Σε παρόμοια, αν και πολύ σοβαρότερη κατάσταση βρίσκεται η φαρμακευτική εταιρεία ΑLAPIS.Συγκεκριμένα η εταιρεία, που χρωστά πάνω από 830 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια έχει προχωρήσει σε πάνω από 400 απολύσεις, ενώ σχεδιάζει να προβεί σε 1400 ακόμα. Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομοσπονδίας ιατρικών επισκεπτών και του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο τελευταίος δήλωσε ότι απαιτούνται αλλαγές όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτικές προκειμένου να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοιτα αποτελέσματα της κρίσης και των μνημονίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή