Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ
ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ που έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών της έπειτα από αφαίμαξη 81,4 δισ. ευρώ που υπέστη την τελευταία 2ετία, υπό συνθήκες τεράστιας ύφεσης και ανεργίας που έχει ξεπεράσει το 23% σύμφωνα με νέες μετρήσεις της Eurostat, καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση.
Καλείται να φέρει νέο πακτωλό εισπρακτικών μέτρων και περικοπών δαπανών και παροχών 11,8 δισ. ευρώ μόνο για τον επόμενο χρόνο πράγμα που θα κάνει να φτάσει το μαχαίρι στο «κόκαλο» του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών κεκτημένων.
Την ίδια στιγμή το αναπτυξιακό πακέτο ασθενεί υπό το βάρος των τεράστιων καθυστερήσεων του ΕΣΠΑ, ενώ οι περίφημες πρωτοβουλίες κατά της φοροδιαφυγής και της σπατάλης ακόμη... κυοφορούνται μαζί με τους μεγάλους φοροφυγάδες και οφειλέτες που μένουν στο απυρόβλητο.
Οι συμπληγάδες τις οποίες διαβαίνει ο έλληνας πολίτης είναι πολύ μεγάλες:
*Η ανεργία καλπάζει, στερώντας από πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμη και τα βασικά για την επιβίωσή του. Νέα στοιχεία που επεξεργάζεται η Eurostat αποκαλύπτουν ότι η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι επισήμως ανακοινώνεται, τουλάχιστο 23% με τα σημερινά δεδομένα.
Επισήμως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο ο δείκτης των ανέργων εκτοξεύθηκε στο 18,4%. Περιλαμβάνει όλους όσοι δήλωσαν στην έρευνα ότι τον τελευταίο μήνα έψαξαν για δουλειά, δεν βρήκαν ούτε υποπαασχολούνται (έστω και αμισθί) κάπου.
Πλέον η Eurostat εκτιμά ότι στο επίσημο αυτό ποσοστό ανεργίας πρέπει να συνυπολογίζονται και δύο ακόμη «αποθήκες» ανέργων: το 3,1% περίπου (στοιχεία 2010) των εργαζομένων που απασχολούνται part time ενώ - όπως δηλώνουν στην έρευνα - προτιμούν εργασία πλήρους απασχόλησης, αλλά και 1,5% θέλουν να βρουν δουλειά αλλά τον τελευταιό μήνα δεν έψαξαν (πολύ πιθανόν διότι απογοητεύθηκαν). Τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν το δείκτη τουλάχιστον στο 23% πολύ πιθανό και σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι υπολογίζονται με βάση μετρήσεις του 2010 όταν ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα ήταν μόνο 12,2% (στοιχεία Αυγούστου).
Χαμένα εισοδήματα
*Η απώλεια θέσεων εργασίας προκάλεσε και απώλεια εισοδήματος. Την τελευταία διετία χάθηκαν 529.700 θέσεις εργασίας. Ακόμη και αν υπολογισθεί μέσος μισθός στα 1.000 ευρώ, τότε συνολικά μόνο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της χώρας έχασαν εισοδήματα ύφους 7,4 δισ. ευρώ.
*Αλλά και όσους διατήρησαν τις θέσεις τους γνώρισαν σε πολλές περιπτώσεις μειώσεις αποδοχών. Η ΤτΕ εκτίμησε προ μηνών ότι η συνολική απώλεια από την αρχή του 2010 είναι 12% στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή περίπου 3,2 δισ. ευρώ.
*Ολες οι παραπάνω απομειώσεις καταγράφονται στην τεράστια μείωση του ΑΕΠ ενδεχομένως και πάνω από 5,5% φέτος και κατά 15% συνολικά από το 2008 και μετά.
*Οι απώλειες ήταν πιο μεγάλες, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια εισοδήματος που προκαλεί ο πληθωρισμός ο οποίος παρά την κρίση συνεχίζει και αυξάνεται. Τρέχει με 3% τον Οκτώβριο. Συνολικά οι τομές από την αρχή του 2010 αυξήθηκαν κατά 8,5%, προκαλώντας απώλεια στο καλάθι των νοικοκυριών κατά 14,578 δισ. ευρώ.
*Από την αγορά λείπουν και περίπου 10 δισ. ευρώ κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είναι διαθέσιμα για τη χώρα από το 2007, αλλά οι κυβερνήσεις κατάφεραν να απορροφήσουν μόνο τα 5 δισ. ευρώ περίπου από αυτά (πρόσφατα στοιχεία δεν υπάρχουν αφού δεν τα κοινοποιεί η κυβέρνηση).
*Αν συνυπολογιστεί και η «επίσημη» αφαίμαξη από την αύξηση φόρων, περιστολή δαπανών και μισθών στο Δημόσιο αξίας 46.2 δισ. ευρώ τη διετία 2010 - 2011 το συνολικό τίμημα που έχει πληρώσει το σύνολο δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ξεπερνά τα 81 δισ. ευρώ. Και η καταμέτρηση... συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου