oaednews

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Περικοπές σε μιθούς και συντάξεις προβλέπει ο προϋπολογισμός

Περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα προβλέπονται στον νέο προϋπολογισμό. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών... φιλοδοξεί να περιορίσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά 5,52 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον έτος.



Μόνο από το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα κοπούν 1,8 δισ. ευρώ. Το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί από τον περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα Ταμεία και τον ΟΑΕΔ ξεπερνά τα 3 δισ.ευρώγεγονός που προδικάζει δραστικές μειώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Το υπουργείο υπολογίζει ότι η μείωση των συντάξεων θα αποφέρει 740 εκατ.ευρώεντός του 2012.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, στο προσχέδιο διατυπωνόταν η εκτίμηση ότι θα φτάσει στο 172,7% του ΑΕΠ ή στα 372 δισ. ευρώ από 356,5 δισ. ευρώ (161,8% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος. Οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους θα φτάσουν του χρόνου στα 17,9 δισ. ευρώ, από 16,3 δισ. φέτος. Ομως τα δεδομένα αυτά αλλάζουν με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Εφόσον προχωρήσει το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, θα προκύψει εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων και το χρέος θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου