oaednews

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ



Σνομπάρουν τα κονδύλια για επιδόματα σε απολυμένους

Χιλιάδες απολυμένοι θα μπορούσαν να λάβουν επιδόματα αξίας ακόμη και άνω των 15.000 ευρώ φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης.
Μόνο που οι ελληνικές κυβερνήσεις ούτε καν προσπάθησαν τα 5 χρόνια που λειτουργεί το συγκεκριμένο ταμείο να ζητήσουν μέρος από τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο που ήταν διαθέσιμα για επιδόματα απολυμένων από εταιρείες ή κλάδους που πλήγηκαν από τη κρίση.
Φέτος, με την ανεργία στην Ελλάδα να φτάνει στον Αύγουστο στο 18,4% και την ύφεση στο 5,5% έγινε η πρώτη αίτηση, που εγκρίθηκε προ ημερών για τους απολυμένους της γερμανικής εταιρείας λιανικής Aldi που σταμάτησε τη δραστηριότητά της στη χώρα.
Την ίδια στιγμή συγκεκριμένα κράτη με πρώτα την Ολλανδία, την Πολωνία τη Δανία αλλά και τη Γερμανία υποβάλλουν δεκάδες αιτήσεις ετησίως, ζητώντας και λαμβάνοντας επιδόματα αναζήτησης εργασίας, κινητικότητας, για συμμετοχή σε δράσεις διά βίου μάθησης και κατάρτισης, αλλά και ενισχύσεις για να φτιάξουν τη δική τους επιχείρηση.
Συνολικά έχουν εγκριθεί 84 σχέδια για επιδοτήσεις 357,7 εκατ. ευρώ που καλύπτουν 75.872 εργαζόμενους, οι οποίοι λαμβάνουν κατά μέσον όρο 4.714 κατ' άτομο. Σε κάποιους κλάδους τα ποσά είναι χαμηλότερα, όπως στο λιανικό εμπόριο ή στην κλωστοϋφαντουργία, ενώ στον κλάδο ναυπηγίας ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ κατ' άτομο.
Αρμόδιο είναι για κάθε κράτος το υπουργείο Απασχόλησης, μέσω του οποίου υποβάλλεται η πρόταση. Μπορεί να αφορά συγκεκριμένη εταιρεία ή και κλάδο. Συνολικά στην Ε.Ε. οι πόροι του υποχρησιμοποιούνται.
Διαθέτει έως και 500 εκατ. ευρώ ετησίως για να βοηθά τους εργαζομένους να βρουν νέα απασχόληση και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, όταν χάνουν τη δουλειά τους εξαιτίας των αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο (π.χ. αν κλείσει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφερθεί ένα εργοστάσιο σε χώρα εκτός Ε.Ε.), ή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του ταμείου για το 2010, μέσα στο 2010 έγιναν 31 αιτήσεις στην Κομισιόν, κατά μία περισσότερες σε σχέση με το 2009. Αφορούσαν 31.995 απολυμένους εργαζόμενους και ζητούσαν 169.994.542 ευρώ. Ολες οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές και η εκταμίευση του ποσού πρέπει να γίνει σε 24 μήνες. Το πρόγραμμα κανονικά έληγε φέτος, αλλά πλέον η Κομισιόν αποφάσισε να το παρατείνει έως το 2013, λόγω της κρίσης. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου