oaednews

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ

Η αύξηση της κάθε μορφής εγκληματικότητας στη χώρα μας αλλά και ο κίνδυνος να εθιστεί η κοινωνία στα φαινόμενα της ασύδοτης βίας που εκδηλώνονται όλο και πιο μαζικά ήταν η αφορμή για την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του Βόλου.
 Στοχεύοντας στα αίτια και στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού ζητήματος, της εγκληματικότητας, ο Δήμος Βόλου και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών με τη συνεργασία του ΤΟΣΠΑ διοργάνωσαν τη σχετική συνάντηση όπου αξιόλογοι εισηγητές παρευρέθηκαν με σκοπό την αξιολόγηση του σοβαρού αυτού θέματος ο καθένας στον τομέα του.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Θάνου

Την έναρξη εργασιών προλόγισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταναστών Δήμου Βόλου κ. Νίκος Χαυτούρας, τονίζοντας ότι το φαινόμενο της βίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως, ενώ στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος του Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης ανέφερε ότι η ανεργία, η φτώχεια και ο ρατσισμός οδηγούν τον άνθρωπο στην εγκληματικότητα και ζήτησε να ασκηθεί μια πραγματική κοινωνική πολιτική.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μίλησε για τους μύθους και την πραγματικότητα της εγκληματικότητας.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης ανέφερε πως ο κάθε πολίτης της κοινωνίας έχει σχηματίσει τις δικές του εγκληματικές αξίες όσον αφορά στη σημασιολογία των λέξεων βία και εγκληματικότητα στην πράξη. Η κακή κοινωνική συμπεριφορά δεν είναι θέμα πολιτικής, δεν εξαλείφετε το πρόβλημα με τη δημιουργία ενός νόμου που φτιάχτηκε σε μια Βουλή με αφορμή ένα συμβάν. Η κοινωνική υπακοή διαμορφώνεται από την οικογένεια αρχικά και από το σχολείο έπειτα .

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Συλλόγου Αλβανών Ν. Μαγνησίας, κ. Έντι Ταφάϊ, μιλώντας για τον κοινωνικό ρατσισμό επεσήμανε ότι οι εγκληματίες δεν χωρίζονται σε εθνικότητες αλλά υπάρχουν παντού.



Το θέμα της πρόληψης έθεσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Αναστάσιος Βολιώτης, υπογραμμίζοντας ότι σαν οργανωμένη κοινωνία με δημοκρατική ευσυνειδησία πρέπει να αξιώσουμε κινητοποιήσεις από πλευράς υπευθύνων και άμεση εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης για να ζήσουμε σε μια κοινωνία όπου θα έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο .

PREZA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου