oaednews

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία


Μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία: Πάνω από 130.000 οι άνεργοι στη Θεσσαλονίκη
Ανατριχιαστικά στοιχεία για την πόλη μας, παραθέτει ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σε συνέντευξή του στον «Τ.Θ.»

Συνέντευξη στον ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
Πάνω από 130.000 είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, οι άνεργοι στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σε συνέντευξή του στον «Τ.Θ.», επισημαίνει πως η ανεργία στην πόλη, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, έχει ξεπεράσει το 29%, ενώ στα τέλη του χρόνου προβλέπεται να ξεπεράσει το 30%. Τονίζει επίσης πως όλα αυτά τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνώντες, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να εντείνουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης, δημιουργώντας και νέα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.
Ποια είναι τα νέα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στον εργασιακό τομέα τα τελευταία δύο χρόνια με αφορμή την οικονομική κρίση;
Το πρώτο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η κρίση στη χώρα μας δεν ξέσπασε, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προήλθε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, στην Αμερική. Η κρίση στη χώρα μας ήταν διαρκής και παρατεταμένη και απλώς όλα τα προηγούμενα χρόνια την κρύβαμε παρουσιάζοντας πλαστά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Ζούσαμε ουσιαστικά σε ξύλινα πόδια.
Από κει και πέρα υπήρξε μία σαφέστατη εκμετάλλευση της κρίσης από τους κυβερνώντες, προκειμένου να περάσουν μία σειρά νομοθετήματα τα οποία στρεφόντουσαν κατά του κόσμου και της μισθωτής εργασίας. Νομοθετούσαν διαρκώς ενάντια στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις, σε μία προσπάθεια να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, το οποίο κατά γενική ομολογία, δεν είναι αυτό το οποίο δημιουργεί τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.
Η κρίση επίσης είχε ως συνέπεια πολλοί επιχειρηματίες να την εκμεταλλευτούν και να τα βάλουν επί δικαίων και αδίκων. Π.χ. επιχειρηματίες οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και ενώ είχαν κερδοφορία της τάξης του 24% τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να βάλουν ούτε ένα φράγκο από την τσέπη τους. Αντί να φροντίσουν να κάνουν επιχειρήσεις οι οποίες θα είναι ανταγωνιστικές και θα έχουν κατεύθυνση εξαγωγική, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα, αυτοί τα περιμένουν όλα από το κράτος, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους προκειμένου να ορθοποδήσουν.
Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να έχει μεγαλώσει η ανεργία, να έχουν αυξηθεί τα λουκέτα και οι εργασιακές σχέσεις να έχουν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου