oaednews

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Europass: Ραγδαία η αύξηση των αιτήσεων για εργασία από Ελληνες νέους


Αποκαλυπτικά για την ανεργία των νέων στη χώρα μας και την τάση μετανάστευσης είναι τα τελευταία στοιχεία που έλαβε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Γ. Παπανικολάου, από την ευρωπαϊκή πύλη europass, τα οποια και αφορούν στις αιτήσεις που έχουν υποβάλει για εργασία στην Ευρώπη.



Συγκεκριμένα, μόνο τον Σεπτέμβριο του 2011 οι Έλληνες συμπλήρωσαν 12.560 ευρωπαϊκά βιογραφικά σημειώματα, όταν ο μέσος όρος όλων των προηγούμενων μηνών δεν ξεπερνά τις 7.000.

Η σχεδόν διπλάσια δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου κρίνεται ανησυχητική λαμβάνοντας υπόψη πως η
αύξηση αυτή δεν είναι προϊόν κάποιας καμπάνιας του europass όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία), αλλά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί πως στο σύνολο του 2010 είχαν συμπληρωθεί 46.399 βιογραφικά σημειώματα (αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ), ενώ μόνο στους εννέα μήνες του 2011 ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 67.633 σημειώματα.

Μία νέα διαπίστωση, ωστόσο, των τελευταίων στοιχείων είναι η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού εκείνων που διαθέτουν πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας και υποβάλλουν στο europass τα βιογραφικά σημειώματά τους.

Οι νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία εξακολουθούν να είναι οι πολυπληθέστεροι σε συμπλήρωση ευρωπαϊκών βιογραφικών τον Σεπτέμβριο (2.627) και ακολουθούν πολίτες με 3 έως πέντε χρόνια
προϋπηρεσίας (2.354), 6 έως 10 χρόνια προϋπηρεσίας (2.277) και έως 2 χρόνια προϋπηρεσίας (2.133).

Τέλος, από τα στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στις πρώτες δέκα χώρες της Ε.Ε. των 27 σε απόλυτο αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών παρά τον μικρό αναλογικά πληθυσμό της σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των αιτήσεων ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Στις αποσπασματικές και τυφλές φοροεισπρακτικές πρακτικές αλλά και στην παντελή έλλειψη αξιόπιστων μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, η απάντηση των Ελλήνων νέων είναι η έξαρση των προσπαθειών τους
για αναζήτηση μιας καλύτερης ευκαιρίας στην Ευρώπη και όχι μόνο. Όλοι αναγνωρίζουν πως πρέπει να δοθούν κίνητρα, σοβαρά και απαλλαγμένα από γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου οι νέοι μας να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ. Πέρα, όμως, από τις ευχές χρειάζονται και δράσεις. Δράσεις οι οποίες δεν είναι απαραίτητο πάντα να εφευρίσκονται αλλά μπορούν να εντοπίζονται
εκεί που υπάρχουν και εφαρμόζονται αποτελεσματικά ήδη, ώστε ανάλογα μέτρα να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χώρες που επλήγησαν από την παγκόσμια οικονομική ύφεση το 2008 ανέπτυξαν εργαλεία, με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και κατάφεραν σε καιρό κρίσης να μειώσουν την ανεργία των νέων. Για παράδειγμα, η Αυστρία έχει θεσπίσει από το 2008 μια εγγύηση κατάρτισης για τους νέους έως 18 ετών, παρέχοντας σε εκείνους που δεν μπορούν να βρουν μαθητεία σε επιχείρηση, την ευκαιρία να μάθουν ένα επάγγελμα σε υπέρ-επιχειρηματικό ίδρυμα κατάρτισης που
χρηματοδοτείται από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης, ενώ η Ολλανδία προώθησε το πρόγραμμα «Aanval tegen de uitval» που σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία και αφορούσε τη μείωση του αριθμού των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο. Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά δεν είχαν επίπτωση στις κοινωνικές παροχές και τις παροχές ανεργίας για τους νέους, καθώς μόνον εκείνοι που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε τέτοιου είδους προγράμματα έχασαν τις κοινωνικές τους παροχές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου