oaednews

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μειώστε τους μισθούς για να βρουν δουλειά οι έφεδροι

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το περιεχόμενο του μηνύματος προς το υπουργείο Εργασίας με το οποίο η τρόικα ζητούσε,
μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη μείωση και το πάγωμα του βασικού μισθού, μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη, αναφέροντας παράλληλα ότι «άλλες χώρες με παρόμοιες συνθήκες μείωσαν τον κατώτερο μισθό για να βελτιώσουν τις προοπτικές της απασχόλησης».





Στην επιστολή αναφέρονται και παρατηρήσεις της τρόικας οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στο ίδιο e-mail, υποστηρίζεται ακόμα ότι «ένας περαιτέρω λόγος για να μειωθούν οι μισθοί και να υπάρξει μια μετριοπαθής μισθολογική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα» είναι ότι έτσι «θα βοηθηθεί η απορρόφηση εργαζομένων που πρέπει να απελευθερωθούν από τον δημόσιο Τομέα».
Η τρόικα ζητάει ακόμα πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων για 3 χρόνια, αλλά στην περίπτωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες μπορούν στο εξής να γίνονται, όχι μόνο από σωματεία αλλά και Ενώσεις Προσώπων κάτω των 20 ατόμων με τη συμμετοχή των 2/3 των εργαζομένων.
Προτείνεται ακόμα διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να διασφαλιστεί η «δίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και των κερδών της ανάκαμψης» ενώ χαρακτηρίζεται εξίσου σημαντική η ανάγκη επέκτασης των διαβουλεύσεων πέραν των κύριων διαπραγματευτών, των εθνικών και τομεακών συμβάσεων, τα συμφέροντα των οποίων πιθανά να τείνουν λιγότερο προς την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου