oaednews

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Εντείνει η τρόικα τις πιέσεις για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που το πάει?


Νέες πιέσεις, για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά στις αμοιβές, άσκησε το κλιμάκιο της τρόικας σε συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ζήτησαν μείωση των κατάτωτων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε καθαρές αποδοχές ύψους 540 ευρώ (750 ευρώ μικτά). Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η τρόικα ζήτησε ακόμη και την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης φέρεται να εξέφρασε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ στο αίτημα της τρόικας για τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, συμφώνησαν πάντως στην επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερες από 20 εργαζόμενους.
Γ. Παπανδρέου: Δεν είμαστε Ινδία ούτε πρόκειται να γίνουμε
Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρεται να διεμήνυσε πως στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε «Ινδία» και ούτε πρόκειται να γίνουμε.
Μ. Παπαϊωάννου: Κόκκινη γραμμή
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, υπογράμμισε από την πλευρά του μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Παπαϊωάννου επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πιέσεις εκ μέρους της τρόικας για μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα, επισήμανε ωστόσο ότι είναι λανθασμένη η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση περί αύξησης της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου