oaednews

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πρωτοχρονιά στην ανεργία για 30.000 υπαλλήλους


Mέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ειδοποιηθούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου που πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Από 1/1/2012 περίπου στις 30.000 υπάλληλοι θα μπουν στην εφεδρεία. Αυτοί θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις 151 οργανισμών. Η διαδικασία των αποχωρήσεων θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, ούτως ώστε να μειωθούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες του 2012 με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ποιοι  θα είναι αυτοί οι υπάλληλοι δεν  θα καθοριστεί μόνο με ηλικιακά κριτήρια, αλλά και με άλλα αντικειμενικά κριτήρια όπως οι τίτλος σπουδών, η προϋπηρεσία  και οικογενειακή κατάσταση. Όπως έχει γίνει γνωστό όσοι αποχωρήσουν μέσω εφεδρείας τα ονόματά τους θα ενταχθούν σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ και, εφ’ όσων θα υπάρχει ενδιαφέρον, θα καλύπτουν το 10% των ετήσιων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και το 30% προσωπικού ορισμένου χρόνου. Το ζήτημα βέβαια είναι πόσες προκηρύξεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα μιας και συζητείται ήδη το ενδεχόμενο σε κάθε 15 αποχωρήσεις να υπάρχει μία πρόσληψη, ήτοι αναλογία 1 προς 15.

Οι έφεδροι  θα λαμβάνουν το 60% του βασικού  μισθού του για δώδεκα μήνες, ενώ  θα καταβάλλονται για αυτό το διάστημα κανονικά οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για την κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι απασχολούνται σε ΟΤΑ, ν.π.ι.δ. που ανήκουν στο κράτος και ν.π.δ.δ. και οι οποίοι συμπληρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε δύο χρόνια αποχωρούν και αυτοί. Από την εφεδρεία όπως όλα δείχνουν θα εξαιρεθούν τελικά οι υπάλληλοι καθαριότητας στους δήμους. 

Σε δύο  χρόνια από σήμερα ο δημόσιος τομέας υπολογίζεται ότι θα έχει 150000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, είτε λόγω εφεδρείας, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω παραίτησης. Η επιλογή να μειωθεί το κράτος κατά 30% τα επόμενα χρόνια παραμένει σταθερή. Έτσι μόνο σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσει θα γίνονται νέες προσλήψεις, ενώ οι οργανικές θέσεις που ήταν κενές μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα καταργηθούν. Οι κενές οργανικές θέσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο 30% της μείωσης, αφού η κατάργησή τους δεν ισοδυναμεί με κανενός είδους δημοσιονομικό όφελος.  

4 σχόλια:

  1. Σέβομαι απόλυτα το δικαίωμα της εργασίας όμως νιώθω ότι κάποιοι δεν σέβονται τίποτε.
    Αυτό που αναρωτιέμαι είναι για πιο λόγο να γίνονται διώξεις στους εργαζόμενους, ενώ φορτώθηκε το δημόσιο τον τελευταίο μόνο χρόνο με 30.000 περίπου υπαλλήλους.
    Γιατί λοιπόν το κράτος δεν ξεκινά απο αυτούς;

    Είναι απλά μια απορία μου

    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εκεί που απορούσα για την εφεδρεία, είπα να δω λίγο βουλή καινα τσουπ το δημοψήφισμα.
    Πάμε καλά;
    Απο τη μια παρελάυνουν όσοι ήταν τιμωρημένοι να μην παρελάσουν (κορυδαλός, βάρη). Απο την άλλη δεν παρελαύνουν αυτοί που πάνε να παρελάσουν.
    Παρακαλετά ζητάμε βοήθεια και κούρεμα και ξαφνικά δημοψήφισμα.
    Τώρα φταίνε οι Ευρωπαίοι που τους έχουμε τρελάνει. Τι θέλουμε επιτέλους; Ωςλαό θα μας διώξουν απο τον πλανήτη. Θα μας αφανίσουν στα κρεματόρια.
    Αν και δεν το κρύβω , μου αρέσει που είμαστε λαός εκπλήξεων.
    Κι εκεί λοιπόν που μιλούσαμε για απολύσεις και εφεδρείες, να ξαφνικά ο λόγος αλλάζει πορεία και η συζήτηση μετατρέπεται σε δημοψήφισμα και εκλογές.
    Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όταν ο λόγος αλλάζει πορεία έχουμε παρεκτροπή, εκτροπή. Και αφού μιλάμε για πολιτικό λόγο έχουμε πολιτική εκτροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή