oaednews

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

«Κούρεμα» 30% σε όλο το Δημόσιο


Του Ηλία Μπενέκου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο «μαχαίρι» στο Δημόσιο, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να δίνει το «πράσινο φως» για περικοπή διευθύνσεων και τμημάτων, ζητώντας να του αποσταλούν άμεσα στοιχεία από τα υπουργεία και τους δήμους της χώρας.

Την ίδια ώρα, πάντως, ένα ακόμη επεισόδιο γραφόταν χθες στο σίριαλ της «κόντρας» Ρέππα-Ραγκούση, καθώς η απόφαση του υπουργού Υποδομών να «επισπεύσει» τις διαδικασίες εφεδρείας στους φορείς που εποπτεύει προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Δ. Ρέππα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του προανήγγειλε την έκδοση εντός των ημερών των απαραίτητων ερμηνευτικών εγκυκλίων.
Εγκύκλιος
Ειδικότερα, βάσει εγκυκλίου που εξεδόθη χθες, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, υπουργεία, ΝΠΔΔ αυτών, Ανεξάρτητες Αρχές, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν αποστείλει αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των οργανικών μονάδων που συγκροτούν τις υπηρεσίες τους.
Χαρακτηριστικό του επείγοντος χαρακτήρα του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι ως αποκλειστικά υπεύθυνοι για τη συλλογή των στοιχείων ορίζονται οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων. Να σημειωθεί ότι βάσει και των απαιτήσεων της τρόικας για δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα, ο κ. Ρέππας έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα μπει «μαχαίρι» κατά 30% σε όλες τις οργανικές μονάδες, με κατάργηση τμημάτων και διευθύνσεων. Κατά συνέπεια αυτό θα οδηγήσει σε άμεση μείωση κατά 10.000 των σημερινών περίπου 30.000 θέσεων ευθύνης, αλλά και σε έμμεσο περιορισμό του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τη νέα δεξαμενή «εφέδρων». Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι «με σκοπό τον εξορθολογισμό στην κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης» ο κ. Ρέππας είχε ήδη ζητήσει και έχει στη διάθεσή του στοιχεία αναφορικά με το προσωπικό που υπηρετεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.
Αναφορές
Παράλληλα, τα υπουργεία έχουν αποστείλει αναφορές για το ποιοι υπάλληλοι μπορούν να μετακινηθούν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, πάντως, λίγο πριν από την... έκδοση είναι και μία σειρά εγκυκλίων που θα ρυθμίζουν την εφαρμογή του νέου βαθμολογίου και της εφεδρείας, όπως αυτές ψηφίστηκαν μέσα από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, μία μέρα μετά την επιστολή του υπουργού Υποδομών προς 14 εποπτευόμενους φορείς να αποστείλουν λίστες με τους εργαζόμενους που θα ενταχθούν σε καθεστώς εφεδρείας, ο Δ. Ρέππας ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες και θα αποσταλούν εγκύκλιοι για την κατάργηση κενών θέσεων ιδιωτικού δικαίου και την εργασιακή εφεδρεία, για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, για το νέο βαθμολόγιο και την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς. Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τα κριτήρια κατάταξης του προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Την εξαίρεση από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή και όχι μόνο των διοικητικών, όπως αρχικά προβλεπόταν στο πολυνομοσχέδιο, περιλαμβάνει αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έκανε στη Βουλή, χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου. Η αλλαγή έγινε κατόπιν παρατηρήσεων βουλευτών, οι οποίοι επισήμαναν ότι εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους συντρέχουν λόγοι εξαίρεσης και για τους άλλους υπαλλήλους, όπως, για παράδειγμα, το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό πληροφορικής.
Η απόφαση του κ. Οικονόμου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη αλλαγή λίγα δευτερόλεπτα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο σύνολό του προκάλεσε τη δυσφορία του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος και την εξέφρασε επιπλήττοντας τον υπουργό. Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του κ. Παντελή Οικονόμου, ο οποίος τον χαρακτήρισε «ανάγωγο», λέγοντας του χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρετε από κοινοβουλευτισμό, γελάω με εσάς, ευτυχώς που υπάρχετε και γελάμε εδώ μέσα μαζί σας».
«Μαχαίρι»
Το κούρεμα κατά 30% σε όλες τις οργανικές μονάδες θα οδηγήσει σε άμεση μείωση κατά 10.000 των σημερινών περίπου 30.000 θέσεων ευθύνης, αλλά και σε έμμεσο περιορισμό του προσω- πικού που υπηρε- τεί σε αυτές.
Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, θεωρείται σίγουρο ότι θα αποτε- λέσουν τη νέα δεξαμενή «εφέδρων».
Παράλληλα, τα υπουργεία έχουν αποστείλει αναφορές για το ποιοι υπάλληλοι μπορούν να μετακινηθούν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου