oaednews

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η ώρα της μεγάλης σφαγής στο Δημόσιο



Μέχρι και 30% συρρίκνωση του δημοσίου τομέα απαιτούν οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς η τρόικα δεν πρόκειται να καταβάλλει την έκτη δόση, όπως με δραματικό τρόπο διεμήνυσαν μέσω του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, στο Eurogroup.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα, καθώς έγινε αντιληπτό ότι η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή.

Στις 15:30 το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, από τη ΔΕΘ, συγκαλείται έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία και πανικό έχει προκαλέσει στα κυβερνητικά επιτελεία, το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων γνωρίζουν άριστα ότι στο τρέχον τρίμηνο η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με εξωτερικές εκκρεμότητες, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μεγάλα ποσά σε αποπληρωμή χρεολυσίων και δανείων ούτε στην πληρωμή ληξιπροθέσμων ομολόγων. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα και να εμφανιστεί ως προς τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, θα αφορά εσωτερικές εκκρεμότητες της χώρας και άρα δεν θα επηρεάσει δραματικά την Ευρωζώνη. Θεωρούν λοιπόν ότι είναι η προσφορότερη περίοδος για την άσκηση αφόρητων πιέσεων.

Το Σάββατο, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν στη zougla.gr πως η κατάσταση είναι άκρως δραματική και πως η άμεση προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να διασφαλίσει το κλείδωμα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου. Με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και τον πολιτικό πανικό που έχει καταλάβει την ηγεσία της καγκελαρίας αλλά και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο στόχος αυτός του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος. Αρνητική στάση διατηρούν επίσης χώρες όπως η Αυστρία, η οποία προβάλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στα πλαίσιo αυτό, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αντιλήφθησαν πως δεν υφίσταται κανένα χρονικό περιθώριο προς εκμετάλλευση. Η διαπίστωση αυτή αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα των δανειστών.

Πολλοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν κληθεί στην Kυβερνητική Επιτροπή, αντιμετωπίζουν ήδη με απόγνωση την προοπτική να κληθούν να συναποφασίσουν τη δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δομή του κοινωνικού ιστού.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να διαχειριστεί μία μείζονα κρίση χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να την υπερβεί.

Τι απαιτούν οι δανειστές

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα» οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα οι δανειστές πιέζουν για την απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015 αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο νέας αύξησης των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

Η τρόικα πιέζει για άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

Επίσης απαιτεί περικοπές προνοιακών επιδομάτων και πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015, ένα μέτρο που θα πλήξει τους δικαιούχους του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση περιγράφεται από την ίδια τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σόιμπλε: δεν δίνουμε χρήματα χωρίς θετική έκθεση της τρόικα

Συγκεκριμένους αριθμούς που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας», λέει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild am Sonntag. Κάνει μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στο νέο φόρο ακινήτων, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», σημειώνει.

Mήνυμα στήριξης από τον Μπαν Κι-Μουν


Μήνυμα στήριξης στον Ελληνικό λαό έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μετά τη γνωστοποίηση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στο διεθνή οργανισμό, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, για να εκφράσει το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, ζητώντας του να μεταφέρει τις ευχές του στον κ. Παπανδρέου για να ξεπεραστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Με τον Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί στις 7:30 ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου