oaednews

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Αξιολογούνται όλοι στους οργανισμούς που καταργούνται

Στην παραδοχή ότι η Τρόικα ζητά απολύσεις μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού προχώρησε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κύριος Δημήτρης Ρέππας.
Ο κύριος Ρέππας ενημερώνοντας τους βουλευτές που συμμετέχουν στον αρμόδιο ΚΤΕ είπε πως μέχρι το 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι σε στενό ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 200.000. Η μείωση θα επιτευχθεί μέσω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και απόλυσης. Στον ΚΤΕ έγινε συζήτηση για τα συνταγματικά «κολλήματα» που θα έχουν αποφάσεις απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο όπως ειπώθηκε αυτό θα μπορούσε να γίνει με καταργήσεις οργανικών θέσεων. Ο κύριος Ρέππας τόνισε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα αξιολογηθεί το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται στις καταργούμενες υπηρεσίες.

Πάντως το «συμμάζεμα» του δημοσίου τομέα ενδέχεται να ξεπεράσει το 30%, στην περίπτωση που δεν  θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Σύμφωνα με κύκλους του περιβάλλοντος  του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  κ. Δημήτρη Ρέππα, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί αν περιλαμβάνονται σε αυτό κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες όταν θα μειωθούν δεν θα έχουν δημοσιονομικό όφελος. Έτσι θα χρειαστεί περαιτέρω αύξηση του ποσοστού, η  οποία θα μεταφράζεται σε απολύσεις στα υπουργεία, στα οποία θα υπάγονται αυτές οι θέσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν κριθεί απαραίτητο σε μια υπηρεσία να μειώσει τις δομές τις, τότε θα επιβάλλεται αξιολόγηση του υπάρχοντος προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο οι τεχνοκράτες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  θα επιδιώξουν να διασφαλιστεί η παραμονή στο δημόσιο των αξιότερων, ανεξαρτήτως εάν θα εργάζονται στην υπηρεσία που καταργείται. 

Οι βουλευτές που συμμετείχαν ξεκαθάρισαν πως μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να τη «σηκώσει» η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αρκετοί εξ αυτών επισήμαναν πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει επιπλέον ανεργία. Πρότειναν τη μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων δαπανών και συγκεκριμένα περισσότερες περικοπές στους μισθούς.

Ο κύριος Ρέππας απάντησε και στις καταγγελίες της ΝΔ περί προσλήψεων της κυβέρνησης στο δημόσιο. Είπε πως έγιναν 8.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στους τομείς της Υγείας, του Δικαστικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξε δραστική μείωση των συμβάσεων έργου και παρουσίασε στοιχεία εκατοντάδων χιλιάδων προσλήψεων που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή κατά την πενταετία 2004-2009.



www.twitter.com/andreasbelegris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου