oaednews

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι γλυτώνουν από το τέλος στα ακίνητα

Του Σπύρου Δημητρέλη Μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για όσους έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο 12μηνο αλλά και τους μακροχρόνια ανέργους που έχουν εισόδημα από άλλες πηγές έκρυβαν οι διατάξεις για το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που κατατέθηκαν στη Βουλή.



Ενώ αρχικά το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα πληρώσουν μόλις 0,5 ευρώ ανά τ.μ. όλοι οι άνεργοι, στη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζεται ότι αυτό ισχύει μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους που δεν επιδοτούνται από τον ΟΕΑΔ και κατά το προηγούμενο έτος της επιβολής του τέλους είχαν εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ.



Με άλλα λόγια, όλοι όσοι έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο 12μηνο και επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ θα επιβαρυνθούν κανονικά με το τέλος που ανέρχεται από 3 έως 20 ευρώ (στην περίπτωση νεόδημητης κατοικίας σε ακριβή περιοχή) ανά τετραγωνικό. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή από το τέλος των μακροχρόνια ανέργων και αναπήρων ισχύει μόνο για την κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν και εφόσον αυτή βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ.



Το δεύτερο σημαντικό που προκύπτει από την τροπολογία είναι ότι το δημόσιο βάζει το "μαχαίρι στο λαιμό" της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση στα ακίνητα για τα οποία δεν πληρώνεται το τέλος. Όπως ορίζει η διάταξη εφόσον δεν διακοπεί η ηλεκτροδότηση το τέλος βεβαιώνεται προσαυξημένο κατά 25% στη ΔΕΗ ή στον εναλλακτικό πάροχο.



Οσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για να πληρώσουν το χαμηλό τέλος θα πρέπει να υποβάλουν ειδική ηλεκτρονική αίτηση στη ΓΓΠΣ στη διεύθυνση www.gsis.gr σε ειδική υπηρεσία που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα.



Κατά τα άλλα ισχύουν αυτά που ανακοινώθηκαν προχθές.







Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου