oaednews

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα επίπεδα της ανεργίας στη χώρα μας θυμίζουν εκείνα της δεκαετίας του '60

Ο εφιάλτης της ανεργίας


Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ pantelak@ enet.gr
 Οι άνεργοι-ες στη χώρα μας πληθαίνουν. Κάθε φορά που μια δημόσια υπηρεσία δίνει σχετικά στοιχεία, σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα επίπεδα της ανεργίας στη χώρα μας θυμίζουν εκείνα της δεκαετίας του '60.


Τότε που εμφανίστηκε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα, με ανθρώπους να οδηγούνται στα ορυχεία του Βελγίου, στις φάμπρικες της Γερμανίας και στα εστιατόρια των ΗΠΑ. Αλλωστε, ήδη στις μέρες μας εκατοντάδες άνθρωποι -κυρίως νέων ηλικιών- αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού.



Η μοναδική διαφορά από τότε είναι πως τώρα πρόκειται για ένα επιστημονικό προλεταριάτο, ενώ τότε για εργατικό. Και αυτό έχει μια διπλή επίπτωση για τη χώρα, αφού χάνονται άνθρωποι με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και δυνατότητες παραγωγικότητας.



Τον επόμενο μήνα, στους ήδη μεγάλους καταλόγους του ΟΑΕΔ θα προστεθούν μερικές ακόμα χιλιάδες. Είναι οι εποχικά απασχολούμενοι στον τουρισμό. Και αυτό σημαίνει πως η χώρα θα φτάσει σε μοναδικά σε σχέση με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ποσοστά ανεργίας.



Η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά. Αλλωστε, ο εκ των επιφανών στελεχών της, Α. Λοβέρδος, είχε προβλέψει από πέρυσι πως η ανεργία θα φτάσει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Σε τέτοιου είδους προβλέψεις, τα κυβερνητικά στελέχη δεν πέφτουν ποτέ έξω...



Και πώς διαχειρίζονται την κατάσταση αυτή; Σπρώχνοντας στην ανεργία μερικές ακόμα χιλιάδες εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις! Δικαιολογίες περί πιέσεων της τρόικας δεν έχουν βάση. Ας έβαζαν από την αρχή μια κόκκινη γραμμή. Και ας φρόντιζαν να μην αποτύχουν σχεδόν σε όλους τους στόχους, ώστε να οδηγούνται τώρα σε αυτές τις απολύσεις...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου