oaednews

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Έτοιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία


Μετά τη θέσπιση της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την επέκτασή της στους υπερχρεωμένους δήμους, η κυβέρνηση, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και στη βαθμιαία σύμπτυξη του στενού δημόσιου τομέα.



Ήδη, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, για την εργασιακή εφεδρεία,αλλά και το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, είναι έτοιμο και έχει σταλεί στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, για την τελική επεξεργασία του και κυρίως την οικονομική του διάσταση, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών και αναμόρφωση των 1.000 διευθύνσεων και χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων, στοχεύοντας αφενός στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, αλλά και στην ορθολογική αξιοποίηση των υπαλλήλων, αποφεύγοντας επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία, όπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.



Οι υπάλληλοι, που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή θα τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στην περίπτωση που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού.



Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα και τις ρυθμίσεις για το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο,. Με το νέο βαθμολόγιο θα υπάρξουν ακόμη δύο σημαντικές αλλαγές. Η πρώτη αφορά στην κινητικότητα για όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου και όχι μόνο τους διευθυντές που ισχύει σήμερα, καθώς θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες, κάνοντας πράξη τον «κρατικό υπάλληλο». Η δεύτερη έχει σχέση με τη δραστική μείωση των διευθυντικών στελεχών του δημοσίου.



Παράλληλα, θα αλλάξει και το σημερινό σύστημα μισθολογικής προαγωγής των δημοσίων υπαλλήλων, που γινόταν αυτομάτως με τα χρόνια προϋπηρεσίας, καθώς με το νέο βαθμολόγιο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα αξιολογούνται κάθε τριετία, με αντικειμενικά κριτήρια και υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, προκειμένου να αποκτήσουν το νέο τους βαθμό και να αλλάξουν μισθολογικό κλιμάκιο.



Επικοινωνία με τις διοικήσεις των 151 ΔΕΚΟ θα έχουν στελέχη του Υπ. Οικονομικών



Τηλεφωνική επικοινωνία με τις διοικήσεις των 151 ΔΕΚΟ, οι οποίες περιλήφθηκαν στον κατάλογο για την έναρξη εφαρμογής της "εργασιακής εφεδρείας", θα έχουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.



Στόχος, είναι να υπάρξει συγκεντρωτικός αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε "εργασιακή εφεδρεία", ο οποίος και θα ανακοινωθεί στους επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, η κίνηση αυτή υπαγορεύεται από τον "φόβο" να ζητηθεί παράταση από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ (η προθεσμία εκπνέει στις 26 Σεπτεμβρίου) ή να υπάρξει άρνηση να δοθούν ονόματα (τουλάχιστον 10% από το σύνολο των εργαζομένων κάθε ΔΕΚΟ).



Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο συνεχίζει την εξέταση του προϋπολογισμού και της εφαρμογής των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου