oaednews

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κινητοποιήσεις φέρνει η εφεδρεία


Τις αντιδράσεις φορέων, εργαζομένων και πολιτικών κομμάτων προκάλεσε η ενεργοποίηση του θερσμού της εργασιακής εφεδρίας για 151 υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου.

Κινητοποιήσεις φέρνει η εφεδρεία
Ηδη σε κινητοποιήσεις ανακοίνωσε ότι προχωρά το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών ΠΟΣΠΕΡΤ - ΕΙΝ και των Σωματείων ΟΣΚ - ΙΓΜΕ - ΟΔΔΥ - ΕΟΜΜΕΧ ΟΠΕΓΕΠ -ΕΘΙΑΓΕ - ΕΛΟΓΑΚ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και τις προωθούμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών.
Συγκεκριμένα το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους όλων των φορέων του Δημοσίου να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση του Συντονιστικού την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς και στην επόμενη σύσκεψη του Συντονιστικού την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι, στον ΟΣΚ.
Την αντίθεσή της στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας εξέφρασε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι ένα ακόμα μέτρο έρχεται να προστεθεί στη λίστα των αδιέξοδων πολιτικών και αποφάσεων.
Η Συνομοσπονδία εκφράζει την εκτίμηση πως η συγχώνευση-κατάργηση Οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα αντί να οδηγεί σε παραγωγική εύρυθμη λειτουργική ανασυγκρότηση του Δημοσίου, κατεδαφίζει κάθε κοινωνική και παραγωγική δραστηριότητα, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις λίστες ανεργίας και το χάσμα της κοινωνικής συνοχής.
Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση αντί να λαμβάνει μέτρα που ανοίγουν παράθυρο για απολύσεις, θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών και οργανισμών με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση όλων των εργαζομένων των οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Εν τω μεταξύ, την έκπληξή του για την ένταξή του στη λίστα των ΔΕΚΟ και Οργανισμών του Δημοσίου στους οποίους ενεργοποιείται το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας εκφράζει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Ίδρυμα θεωρεί ότι το όνομα του Μουσείου συμπεριλήφθηκε στη λίστα εκ παραδρομής. "Το Ίδρυμά μας ουδέποτε είχε οικονομική σχέση με το κράτος ούτε και έτυχε ποτέ κρατικής επιχορήγησης", συμπληρώνεται.
"Λειτουργούμε ως ιδιωτικό Ίδρυμα με οικονομική αυτονομία. Από τον Απρίλιο ζητήσαμε την διαγραφή μας από τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης και αναμένουμε την απάντηση", καταλήγει η ανακοίνωση.
Με ανακοίνωσή του, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος το οποίο συγκαταλέγεται επίσης στη λίστα των 151 ΔΕΚΟ και Οργανισμών, υποστηρίζει ότι "η δημοσιοποίηση του στον κατάλογο "προκύπτει εκ λάθους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που έχει συμπεριλάβει τον οργανισμό στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης".
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
"Η εφεδρεία -όπως την αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ- είναι “ζαχαρώδης” απόλυση", παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.
Aπάνθρωπο και αντεργατικό θεσμό χαρακτηρίζει την εργασιακή εφεδρεία ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά αποτελεί τον προθάλαμο της ανεργίας.
Με αφορμή την εγκύκλιο της κυβέρνησης για την ένταξη χιλιάδων εργαζομένων σε 151 φορείς του δημόσιου στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, ο κ. Στρατούλης τονίζει ότι "ένα τέτοιο μέτρο εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για ευκολότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αλλά και για τρομοκράτηση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να μην αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές της".
Χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση προχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης.
Η κυβέρνηση "με ισοπεδωτικό τρόπο παίρνει μια λάθος απόφαση, με κριτήριο το πολιτικό κόστος αντί να προχωρήσει σε πραγματική αξιολόγηση" πρόσθεσε ο κ. Ζαφειριάδης. Χαρακτήρισε "παράλογη" την αντιμετώπιση του ΙΓΜΕ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται, όπως ανέφερε, "ο σπάταλος και αναποτελεσματικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών", από τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ίδιο, "η κυβέρνηση διακηρύττει την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου".

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ?ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΗΓΗΘΟΥΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ?ΟΙ ΗΔΗ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή