Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
«Δεν πάει άλλο, πρέπει να αλλάξει η οικονομική πολιτική...» είπαν ο καθένας με τον τρόπο του στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, που συναντήθηκαν χθες μαζί του και συζήτησαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις που έχουν τα οικονομικά μέτρα στην κάθε επαγγελματική και κοινωνική ομάδα.
Κοσμοσυρροή εν όψει της ΔΕΘ
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα της βαθιάς ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο να χαρακτηρίζει το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, «ως παράλογο αλλά αναγκαίο» και να τονίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέτρα η κυβέρνηση τα παίρνει «με το πιστόλι στον κρόταφο».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να διαφωνεί με τα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι πολλές φορές αναγκάζεται η κυβέρνηση να παίρνει άδικα μέτρα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος, τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Βενιζέλος είπαν ότι το θέμα του ΦΠΑ έχει κλείσει για την κυβέρνηση. Επίσης ο πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι στους επόμενους μήνες θα αυξηθεί κι άλλο η ανεργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος προϊδέασε και για νέες αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας μετά τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank. «Να περιμένετε και άλλες εκπλήξεις από τις τράπεζες. Θα βγουν στην αγορά νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε...» είπε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας ουσιαστικά στην πρόταση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδη ότι τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά.
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι αυτό που ειπώθηκε από το κυβερνητικό κλιμάκιο είναι ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ώστε σε ένα διάστημα κάποιων μηνών να μπορέσουν να ξανανοίξουν τα φτερά τους για δανεισμό από τις αγορές και τότε να εισρεύσει και περισσότερο χρήμα για δανειοδότηση και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
«Το κράτος μπορεί να απέφυγε τη στάση πληρωμών, η πραγματική οικονομία όμως κατρακυλάει στον υφεσιακό κατήφορο και βρίσκεται μπροστά στη στάση πληρωμών...» είπε στον πρωθυπουργό ο κ. Ασημακόπουλος.
Εκ μέρους της ΓΣΕΕ ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Παπανδρέου ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν αντέχουν άλλο. Επίσης κατηγόρησε τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και ότι είναι οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση. Πρότεινε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με την τρόικα παράταση του χρόνου προσαρμογής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, γιατί με τέτοια ύφεση αυτή η πολιτική, που έχει εκτινάξει την ανεργία στα ύψη, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ζήτησε επίσης να αλλάξει η οικονομική πολιτική υπέρ της γενναίας αναδιανομής του εισοδήματος, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε αλλαγή του μίγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να ανακουφιστούν οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είπε.
Ο κ. Κορκίδης εκ μέρους των εμπόρων πρότεινε επαναπροσδιορισμό του Μνημονίου και αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες και εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%, με διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν ανέργους.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος ζήτησε «αταλάντευτη υλοποίηση των μεγάλων τομών και αλλαγών», ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας είπε ότι η μόνη πολιτική για την αγροτική οικονομία που υπάρχει είναι η διάλυση των καλών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ των Δημ. Ασημακόπουλου (ΓΣΕΒΕΕ) και Δημ. Δασκαλόπουλου (ΣΕΒ), όταν ο δεύτερος ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο «να πιάσει τον ΦΠΑ». «Εσείς έχετε βγάλει τα λεφτά σας έξω και δεν είστε σε θέση να δίνετε συμβουλές» είπε ο κ. Ασημακόπουλος στον πρόεδρο των βιομηχάνων.
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε πως οι κοινωνικοί εταίροι σε τούτη την κρίση είναι συνεργάτες της κυβέρνησης. Τόνισε ότι το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που θα έχει η χώρα στους επόμενους μήνες θα είναι η ανεργία και σε αυτό το θέμα θα εστιάσει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση. Κατηγόρησε την Ευρώπη για εθνικιστική εσωστρέφεια και ορισμένες χώρες για ρατσισμό εις βάρος της χώρας μας, ενώ υποστήριξε ότι η πολιτική τής κυβέρνησης αποδίδει. Στη συνάντηση πήραν μέρος μεταξύ άλλων οι υπουργοί: Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης κ.ά.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου