oaednews

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Μέτρα για την ανεργία την επόμενη ..εβδομάδα

Μόσιαλος: «Μέτρα για την ανεργία την επόμενη εβδομάδα»


Aποκρατικοποιήσεις εισηγμένων εταιρειών μπορεί να γίνουν όχι μόνον με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε ραδιοφωνικό σταθμό, απαντώντας και στον δημόσιο προβληματισμό του προέδρου του ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, Γ. Κουκιάδη, λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων διεθνώς.



«Θα δούμε τις εξελίξεις οι οποίες υπάρχουν και οι πωλήσεις δεν γίνονται πάντοτε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία. Μπορεί να είναι ευρύτερες οι συμφωνίες των αποκρατικοποιήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιούνται και διαφορετικά εναλλακτικά μοντέλα. Μπορεί να πάρεις υπόψη και τη μελλοντική χρηματιστηριακή αξία και να ζητήσεις στο μέλλον μέρος της χρηματιστηριακής αξίας μιας εταιρείας, που αποκρατικοποιείται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.



Αναφερόμενος στην επόμενη δόση του δανείου της τρόικας, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως στόχος είναι να εκταμιευθεί με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί με το νέο δάνειο και συμπλήρωσε: «Έχουμε 3,5% επιτόκιο με το νέο δάνειο, αντί για 4,5%, και πληρώνουμε μόνο τόκους και όχι κεφάλαια για 10 χρόνια. Δεν είναι και το τέλος του κόσμου, εάν δεν συμβεί αυτό, γιατί η Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη μέχρι του χρόνου, με βάση την προηγούμενη δανειακή υποχρέωση. Αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και γι αυτό και ο κ. Βενιζέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως, συμμετέχει πάρα πολύ ενεργά στις διεθνείς διεργασίες, έτσι ώστε να επισπευσθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε άλλες χώρες και να έχουμε την πρώτη δόση με τις νέες δανειακές συμβάσεις».



Τόνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα από τον Υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ σχεδιάζεται αλλαγή στα προγράμματα κατάρτισης από την Φ. Γεννηματά.



Πρόσθεσε: «Αντί να επιδοτούμε τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ θα πρέπει να πιστοποιούμε τα ΚΕΚ, που θα είναι ικανά να παρέχουν σοβαρή εκπαίδευση, να διευρύνουμε τους φορείς, να μπουν και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και άλλοι φορείς που θα μπορούσαν να προσφέρουν δημόσια και ιδιωτική, επαρκή, κατάρτιση και οι εκπαιδευόμενοι να επιδοτούνται απ΄ευθείας, με ένα κουπόνι και αυτοί να διαλέγουν το πού θα πάνε. Γιατί στην τελική ανάλυση, έχουν και συμφέρον να πάνε στους καλύτερους».



Είπε ακόμη ότι πρόκειται για προγράμματα 3 δισ. που θα δώσουν προσωρινή ανακούφιση και πρόσθεσε: «Όλα αυτά θα είναι χρήσιμα, γιατί θα πέσουν χρήματα στην αγορά, μέσω της εκπαίδευσης, αλλά θα έχουν προσωρινά αποτελέσματα ανακούφισης και μεγάλης ανακούφισης, αν δεν αλλάξει η πραγματική οικονομία. Αν δεν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική ανάπτυξη».



Τόνισε ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, πως χρειάζονται δραματικές αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αν υπήρχαν μαγικές λύσεις θα τις είχαμε μπροστά μας, αυτήν την στιγμή. Και δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρίσκει ευκολότερα μέτρα, μέτρα τα οποία θα ευχαριστούσαν τους πάντες και δεν θα τα εφάρμοζε. Μακάρι να υπήρχαν αυτά τα μέτρα. Νομίζετε ότι οι αλλαγές θα γίνουν με παρθενογένεση; Ότι ξαφνικά υπάρχουν σωτήρες σ’ αυτήν τη χώρα, οι οποίοι κι αυτοί δεν έχουν δοκιμαστεί πιθανώς, δεν ξέρουμε τις προθέσεις τους και θα εμφανιστούν ξαφνικά για να λύσουν τα προβλήματα;».



www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου