oaednews

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Πολλαπλές κόντρες για τις ΜΚΟ «ρουσφέτι»


Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ
 Ρουσφέτια και στο βάθος εκλογές βλέπει η Συγγρού. Επί ποδός πολέμου βρίσκεται για τους «μηχανισμούς ρουσφετολογικών προσλήψεων μέσω ΜΚΟ και εταιρειών μεσαζόντων» που εκτιμά ότι έχει στήσει το ΠΑΣΟΚ.



Οι φωτιές έχουν ανάψει με αφορμή το κοινοτικό πρόγραμμα «κοινωνικής εργασίας» ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει πεντάμηνες συμβάσεις για 55.000 ανέργους σε όλη τη χώρα, το οποίο ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Βγήκαν τα μαχαίρια και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων», αλλά άρχισαν να δημιουργούνται και τοπικοί εμφύλιοι μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.



Δύο είναι τα σημεία που προκαλούν τα καρφώματα:



1. Ποιοι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει προμήθεια 5% στους μεσάζοντες, οι οποίοι συνολικά θα μοιραστούν το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10-12 εκατ. ευρώ.



2. Ποια άτομα («ημέτερα» ή «υμέτερα») τελικά θα προσληφθούν, αφού ο εφιάλτης της ανεργίας έχει εξωθήσει πολύ κόσμο στα άκρα και είναι αφόρητες οι πιέσεις για μια δουλειά -έστω και για πέντε μήνες προς 625 ευρώ το μήνα και με ασφαλιστική κάλυψη που προβλέπει το πρόγραμμα.



Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επιχείρησε να υποβαθμίσει το ποιος είναι πίσω από τις ΜΚΟ που θα παίξουν το ρόλο του μεσάζοντα. «Οποιοι και αν είναι, όπου και αν είναι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες δεν είναι το μείζον», δήλωσε στο «Βήμα Fm». «Το μείζον είναι ότι εμείς θα διασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με το ΑΣΕΠ από τις αρχές Ιουλίου «ώστε να εξασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των προσώπων».



Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης αμφισβητεί την αντικειμενικότητα στις διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος και καταγγέλλει την κυβέρνηση για «άθλια μεθόδευση». Επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που κατονομάζει ακόμη δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τους Γ. Μαρωνίτη και Στ. Μηλιώνη, που ως επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «εμπλέκονται στο σκάνδαλο των σχεδιαζόμενων ρουσφετολογικών προσλήψεων», όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος. «Συνιστά πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία και εγείρει τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα», τονίζει και περιγράφει μια «φάμπρικα κομματικού ρουσφετιού».



Είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σερρών Γ. Κουτμερίδης, συνεργάτες του οποίου δημιούργησαν μια ανάλογη εταιρεία για να διεκδικήσουν την υλοποίηση του προγράμματος στο νομό. Ο ίδιος παραχώρησε τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου και βγήκε εναντίον του με ομόφωνη απόφαση-καταδίκη η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΠΑΣΟΚ. Ο «Ελεύθερος Τύπος» πάντως αναφέρεται και σε στέλεχος του ΛΑΟΣ, την πολιτευτή Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου, πρόεδρο της ΜΚΟ «Κράτα με», που έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια Αττικής για να υλοποιήσει ένα κομμάτι του προγράμματος, όταν το κόμμα της έχει καταγγείλει τους «νταβατζήδες της εργασίας».



Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος θέτει θέμα κατά πόσο μπορούν να έχουν ισχύ οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις. «Η ιστορία με τις ΜΚΟ σε πλείστες των περιπτώσεων όζει», τονίζει. «Με παχυλές κρατικές ή κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και χωρίς απολογιστικό έλεγχο έχουν καταστεί εστίες διαφθοράς».



Το θέμα των πρόωρων εκλογών επανέφερε ο αν. τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας. «Από τη δική μας πλευρά, θεωρούμε ότι αυτή η λύση είναι η βέλτιστη λύση», δήλωσε στον «9,84». «Είναι η βέλτιστη λύση, όταν η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει».



korai@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου