oaednews

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο

Ικανοποιημένοι αποχώρησαν το απόγευμα οι εκπρόσωποι της Τρόικας από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δίχως ενστάσεις και παρατηρήσεις προς τους επιτελείς του Υπουργείου.



Ο κ. Ρέππας, παρουσία των υφυπουργών Ντίνου Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, τους παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο δημόσιο τομέα, τις προτεραιότητες του υπουργείου, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.



Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι «η δημόσια διοίκηση είναι μοχλός για την ανάπτυξη», ενώ επισήμανε ότι «μέχρι τώρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για ένα κράτος με διαφάνεια, πλέον προχωρούμε γρηγορότερα για ένα κράτος που δεν θα είναι σπάταλο, γραφειοκρατικό και εχθρικό προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη».

Τι θα γίνει στο δημόσιο



Ο κ. Ρέππας αναφερόμενος στο βαθμολόγιο - μισθολόγιο είπε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες. Επιπλέον από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών προωθούνται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.



Επίσης, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο δημόσιο και την πιστή εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσιονομική κατάρρευση, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσει με λειτουργική κατάρρευση το κράτος.



Επισήμανε δε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις έως το 2015. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.



Για την αύξηση ωραρίου στο δημόσιο κατά 2,5 ώρες είπε ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου για την τήρησή του, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται και η εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια.

Για την εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών και κατά περίπτωση ο ίδιος με Κοινές υπουργικές Αποφάσεις θα καταλήξουν πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τους νέους φορείς και θα καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό. Πρόσθεσε δε ότι αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ. είναι έτοιμο.



Τέλος, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και σε μία σειρά άλλων θεμάτων που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, όπως το σχέδιο νόμου για την καλή νομοθέτηση, το επιχειρησιακό προσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, το νέο πειθαρχικό των δημόσιων υπαλλήλων κλπ.



Να σημειωθεί πάντως ότι μετά και τις συναντήσεις που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομίας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας με τους εκπροσώπους της Τρόικας, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στις αποδοχές ορισμένων τουλάχιστον υψηλών... κατηγοριών του Δημοσίου.



Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου