oaednews

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«Κλειδώνουν» μισθολόγιο - βαθμολόγιο

Για το νέο μισθολόγιο επιστρατεύεται το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς» αντί των επιδομάτων αν και τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η τρόικα


Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο και το βαθμολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, το οποίο θα επιφέρει νέες σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές, με τους εργαζομένους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες.



Για το νέο μισθολόγιο -που πάει «χέρι χέρι» με το βαθμολόγιο- επιστρατεύεται το μοντέλο της «προσωπικής διαφοράς» (σ.σ. αφορά στα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ που παίρνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών), όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και με τη συμμετοχή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια και υπηρεσιακών παραγόντων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απάντηση της τρόικας, που πιέζει για περικοπές και κατάργηση πάσης φύσεως προνομίων.



Ειδικότερα, αναμένεται να τεθεί πλαφόν στα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, θα παγώσουν οι αυξήσεις τους, ενώ σταδιακά θα μειώνονται για όλους τους υπηρετούντες υπαλλήλους. Η εξέλιξη αυτή θα αφορά μια μεταβατική περίοδο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν μετά το πέρας αυτής θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται ένα ποσοστό των συγκεκριμένων επιδομάτων ή τίποτα. «Στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημόσιων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί. Το ανώτατο επίπεδο της προσωπικής διαφοράς θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που υποστηρίζει πως «το ζήτημα αυτό, στην πράξη, δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα (90% περίπου) των υπηρετούντων υπαλλήλων».



Το νέο μισθολόγιο, πάντως, θα είναι τουλάχιστον δύο ταχυτήτων, καθώς για τους νεοπροσλαμβανομένους δε θα υπάρχει προσωπική διαφορά, ενώ η κατάργηση του συνόλου των επιδομάτων, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς και των ήδη υπηρετούντων δημόσιων υπαλλήλων, θα οδηγήσει σε ετήσιες απώλειες που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 550 έως 1.100 ευρώ.



Το βαθμολόγιο



Σημαντικές ανατροπές στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εργαζομένων στο Δημόσιο θα επιφέρει και το νέο βαθμολόγιο, καθώς όλοι οι υπάλληλοι θα επανακαταταχθούν σε βαθμό με βάση τη διάρθρωση της νέας εξαβάθμιας βαθμολογικής κλίμακας. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων να καταταχθεί σε χαμηλότερο βαθμό από αυτόν που κατέχει με το σημερινό σύστημα και να δει τις αποδοχές του να μειώνονται αναλόγως. Αντίστοιχα, υπάλληλοι που είχαν τις προϋποθέσεις να διεκδικήσουν θέση ευθύνης με το υπάρχον σύστημα θα χρειάζονται ακόμη μερικά χρόνια με το νέο βαθμολόγιο για να αξιολογηθούν για προϊστάμενοι.





Φτωχολόγιο…



«Η σύνδεση μισθολογίου – βαθμολογίου και η διαμόρφωσή τους στα πλαίσια των δημοσιονομικών στόχων αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θέλει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για παραπέρα περικοπές εισοδημάτων», σχολίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, και πρόσθεσε: «Είναι φανερό πλέον ότι το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δε θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους, όπως σκόπιμα διέρρεε η κυβέρνηση, αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς που δε θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές. Το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο θα ισχύει για τους νέους αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο, μάλιστα, θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που στα πλαίσια του μνημονίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση».



Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο με τη σύνδεση μισθού-βαθμού και την αξιολόγηση θα καταδικάσει την πλειοψηφία των υπαλλήλων σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών, ενώ ήδη η μείωση εισοδήματος για τους εργαζομένους στο Δημόσιο ξεπερνά το 40%.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου