oaednews

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Τύμπανα πολέμου στο Δημόσιο


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ: ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΔΕΔΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ»


Ραντεβού όχι το Σεπτέμβριο αλλά στις 22 Αυγούστου δίνουν η ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση για να συνεχίσουν
τον... πόλεμο που ξεκίνησε τούτες τις ημέρες με αφορμή τις νέες περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, τις αναφορές σε «λευκή απεργία» και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι σε αυτή την περίπτωση οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης.
Διαδήλωση ΑΔΕΔΥΔιαδήλωση ΑΔΕΔΥΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, που ανέλαβε να χειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα εκ μέρους της κυβέρνησης, με συνεχείς δηλώσεις του το τελευταίο διήμερο, έθεσε ουσιαστικά θέμα απολύσεων, αν διαπιστωθεί ότι κάνουν «λευκή απεργία» και δεν εισπράττουν τα δημόσια έσοδα.
Οι απειλές Μόσιαλου ήρθαν έπειτα από πληροφορίες ότι η ΑΔΕΔΥ παροτρύνει σε «λευκή απεργία» τους υπαλλήλους, πληροφορίες που όμως διέψευσαν χθες οι επικεφαλής της. «Ουδέποτε υπήρξε τέτοια παρότρυνση από κανέναν» δήλωσε στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της Ηλίας Ηλιόπουλος. Το θέμα προκλήθηκε λόγω των αντιδράσεων των δημοσίων υπαλλήλων στις νέες περικοπές στα επιδόματά τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινές του δηλώσεις (στο Mega), υποστήριξε ότι η «λευκή απεργία» δεν είναι δικαίωμα... «Η "λευκή απεργία" δεν είναι δικαίωμα, ούτε η μη είσπραξη εσόδων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εισπράττουν υπονομεύουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα και δημιουργούν πρόβλημα στη χώρα» είπε, τονίζοντας ότι για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρξει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με το αδίκημα. Μια μέρα πριν, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει απειλές για απολύσεις λέγοντας (στο ρ/σ Real), πως «η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί "λευκές απεργίες" ή αργομισθίες στο Δημόσιο, επειδή κόπηκε ένα επίδομα και ταυτόχρονα να μιλάμε για εργασιακή εφεδρεία» και είχε καλέσει την ΑΔΕΔΥ να αναλάβει τις ευθύνες της. Μόνο που οι απειλές Μόσιαλου είναι ουσιαστικά απειλές για απόλυση χωρίς ουσία, αφού τις αποφάσεις για τις πιθανές απολύσεις τις παίρνουν τα πειθαρχικά συμβούλια που απαρτίζονται από δημοσίους υπαλλήλους.
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ηλιόπουλος δήλωσε χθες στην «Ε» ότι η κυβέρνηση θα πάρει την απάντησή της με δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και εντός του Αυγούστου.
«Αντί να δείξουν σεβασμό», λέει ο κ. Ηλιόπουλος, «στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εξαιτίας της πολιτικής τους, ορισμένοι κυβερνητικοί εμφανίζονται να έχουν διάφορες εμμονές. Δεν έχουμε πει ποτέ για "λευκή απεργία" κι είναι γνωστό ότι έχουμε επιλέξει άλλους δρόμους αγώνα. Τα μέλη της κυβέρνησης αν συνεχίσουν αυτού του είδους τις συκοφαντίες θα πει πως έχουν ένα νέο σχέδιο κι ότι όλη αυτή η προπαγάνδα περί "λευκής απεργίας" έχει κύριο στόχο να πέσει στα μαλακά η εκποίηση διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών που έχουν στο μυαλό τους να πραγματοποιήσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «οι οικογένειες των δημοσίων υπαλλήλων στενάζουν και αγωνίζονται καθημερινά να τα βγάλουν πέρα, καθώς έχουν υποστεί τουλάχιστον 40% απώλειες στο μισθό τους. Είμαστε οι πρώτοι που με την επιβολή του Μνημονίου χάσαμε 25% των αποδοχών μας και στη συνέχεια με το Μεσοπρόθεσμο 10%», λέει ο κ. Ηλιόπουλος και συνεχίζει: «πριν από λίγες ημέρες είχαμε το πολυνομοσχέδιο του Βενιζέλου με το κόψιμο των επιδομάτων που "πήρε" από τους δημοσίους υπαλλήλους άλλα 5% με 6%. Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί τόσο που δεν αντέχουμε άλλο.
Αυτό το μήνυμα πρέπει να εισπράξει η κυβέρνηση και να σεβαστεί την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοί μας. Αλλοι κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις του δανείου, άλλοι με έξωση γιατί χρωστούν ενοίκια. Οι ανεξέλεγκτες επιλογές της κυβέρνησής μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση. Θα σχεδιάσουμε τις κινήσεις μας από τις 22 Αυγούστου και στη Θεσσαλονίκη θα αρχίσουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις». *

2 σχόλια:

  1. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε χθεσινές του δηλώσεις (στο Mega), υποστήριξε ότι η «λευκή απεργία» δεν είναι δικαίωμα...
    Η κανονική απεργία όμως είναι!! Για να ετοιμαζόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν τους βάλαμε "λευκή ψήφο" όταν έπρεπε και έχουν και θράσος τώρα και μιλάνε για λευκή απεργία και απολύσεις .. οι εγκληματίες του λευκού κολάρου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή