oaednews

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αύριο το 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ



Η ομιλία του Διοικητή του ΟΑΕΔ, ΣΤΟ 27ο Συνέδριο


Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες που έχετε να διεκπεραιώσετε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συναδέλφισσες και συνάδελφοι να μου επιτρέψτε να σας αποκαλώ έτσι, γιατί έτσι αισθάνομαι, είναι σαφές ότι κληθήκαμε να αναλάβουμε τη Διοίκηση ενός Οργανισμού σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, η οποία είναι ακόμα πιο δυσμενής όταν αναφερόμαστε στο ΟΑΕΔ.

                        Έχω δημοσίως αναφέρει τα οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού και όπως και εσείς ξέρετε, υπάρχουν χρονίζοντα προβλήματα δεκαετιών τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα και σωφροσύνη.
                        Να μην επαναλάβω όλα περί της ταμειακής κατάστασης, το δηλώνω, το έχω δηλώσει και δημοσίως και το κάνω, ότι αναλάβαμε έναν Οργανισμό στον οποίον είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθεματικά του για πρώτη φορά μετά από 50-55 χρόνια, που σημαίνει ότι από τις πρώτες μέρες της νέας Διοίκησης υπήρχε και υπάρχει το μεγάλο άγχος να έχουμε την κατάλληλη ταμειακή ρευστότητα για να πληρώνονται κάθε μέρα τα επιδόματα ανεργίας, σε μια αγορά εργασίας που πλήττεται από την κρίση και όπου κάποια στιγμή το Μάρτιο φτάναμε να πληρώνουμε 300.000 επιδοτούμενους το μήνα, τώρα έχουν πέσει στους 200.000 και σε προτεραιότητα επιδόματα ανεργίας και τους μισθού ς του προσωπικού.
                        Για το λόγο αυτό καταβάλαμε και καταβάλουμε καθημερινά κάθε προσπάθεια, ώστε τουλάχιστον αυτά τα δύο να μην καθυστερούν ούτε μία μέρα και μέχρι τώρα το έχουμε πετύχει, παρ’ όλο που δεν έχουμε αυτό το κεφάλαιο που υπήρχε πάντα στον Οργανισμό των 600, 700, 800 εκατομμυρίων €, αποτέλεσμα μιας πολιτικής που το αποτέλεσμά της ήταν τον προηγούμενο χρόνο  2009 ο Οργανισμός να έχει ένα έλλειμμα 600 εκατομμυρίων €.
                        Οι λόγοι για τους οποίους υπήρξε αυτό το έλλειμμα φαντάζομαι ότι είναι γνωστοί σε όλους σας, το έχω δηλώσει επανειλημμένως, το έχω γράψει σε συνεντεύξεις μου, δεν είναι κρυφό, κατά κύριο λόγο είναι μία απόλυτα απερίσκεπτη πολιτική που το τελευταίο που λάβανε υπόψη τους ήταν οι ανάγκες του Οργανισμού και οι ανάγκες των ανέργων και ο κινητήρας της ήταν ένα στενό κομματικό συμφέρον σε διάφορα επίπεδα. Και χωρίς καμία μνεία για το αν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις.
                        Ξέρω ότι σήμερα ειδικά με ένα κύμα συνταξιοδοτήσεων κυρίως από τις γυναίκες συναδέλφους του Οργανισμού, οι υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αυτή η πρώτη γραμμή της μάχης είναι σε πολύ πιο δυσμενή κατάσταση. Ξέρετε επίσης ότι για τουλάχιστον μία διετία δεν είναι δυνατόν να γίνουν  νέες προσλήψεις.
                        Οι τρόποι με τους οποίους φροντίζουμε ήδη να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μάλιστα στις πιο βεβαρημένες συνοικίες όπου υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, κυρίως στις δυτικές και νότιες συνοικίες του λεκανοπεδίου, δεν λέω ότι οι άλλες υπηρεσίες δεν έχουν ή ότι η επαρχία δεν έχει, αλλά που είναι πιο βεβαρημένα τα προβλήματα, όπως και σε αντίστοιχες συνοικίες της Θεσσαλονίκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις είναι:
                        Πρώτον, η αποφόρτιση του φόρτου εργασιών. Δηλαδή να μειωθούν οι λόγοι για τους οποίους προσέρχονται οι πολίτες στον Οργανισμό. Ένα απ’ αυτά είναι η ανανέωση. Δεν μπορεί βέβαια να γίνει και για τους επιδοτούμενους εξ όσων έχουμε διαπιστώσει μέχρι τώρα, αλλά τουλάχιστον για τους μη επιδοτούμενους μπορούμε αυτό να το κάνουμε και θα το κάνουμε σύντομα.
                        Υπάρχει ήδη έτοιμη μία καινούργια εκδοχή του πληροφοριακού συστήματος η οποία θα μπει σε εφαρμογή και ταυτόχρονα θα εκπαιδευτεί το προσωπικό, μέσα από την οποία υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες και για ηλεκτρονικά πρωτόκολλα, αλλά και για να φύγουμε απ’ αυτό. Θα σας πω ένα παράδειγμα, το οποίο εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα, εγώ τα πρακτικά προβλήματα τα μαθαίνω μέρα με τη μέρα.
                        Θέλει ένας άνεργος να πάρει μία βεβαίωση για την Εφορία του. Πηγαίνει στο Πρωτόκολλο, υπάρχει ένας υπάλληλος εκεί, κάνει μια αίτηση, περιμένει πίσω στην ουρά, πηγαίνει στο άλλο στέλεχος να πάρει τη βεβαίωση, ξανά πηγαίνει σε κάποιον άλλον να υπογράψει. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Μπορεί να γίνει με μία, μπορεί να γίνει βέβαια και μέσω ΚΕΠ, μπορεί να γίνει και μέσω Internet, όπως έλεγε και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αλλά δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Internet.
                        Ήμουνα την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαδρίτη στην ετήσια συνάντηση των Ομολόγων μου, για πρώτη φορά εμφανίστηκε Διοικητής του ΟΑΕΔ, δηλαδή ο εκπρόσωπος της χώρας, μετά από έξι χρόνια αν δεν απατώμαι, όπως μου λέγανε εκεί οι συνάδελφοί μου σε μία συνάντηση, η οποία έχει πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Ο Ομόλογός μου της Γερμανίας, ο Ομόλογος Οργανισμός μας μάλλον, ο συναφής Οργανισμός της Γερμανίας έχει 120.000 προσωπικό και 80 δις προϋπολογισμό.
                        Δεν πρόκειται δηλαδή για τεχνοκράτες ή μεσαία στελέχη υπηρεσιακούς παράγοντες. Πρόκειται για συναντήσεις που συμμετέχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρμοδιότητες και θέσεις λίγο πιο κάτω από τους αντίστοιχους υπουργούς Εργασίας ή Οικονομικών εξαρτάται που ανήκει ο κάθε Οργανισμός σε κάθε χώρα.
                        Λοιπόν, την τελευταία 5ετία κατόρθωσαν να μειώσουν αυτό που λέμε φόρτο εργασίας, προσέλευση πολίτη κατά 70%, χρησιμοποιώντας από το internet μέχρι SMS. Ο δεύτερος τρόπος είναι αυτός.
                        Και ο τρίτος τρόπος είναι, προγραμματίζουμε ήδη να ανοίξουμε μία σειρά μετατάξεων, όπου εκεί κατ’ αρχήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε ορισμένα θεσμικά ζητήματα που έχουμε με τις υπάρχουσες οργανικές θέσεις. Και δεύτερον βέβαια με ένα ρίσκο χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πόσες ανάγκες θα έχουμε σε ποια υπηρεσία. Γιατί δεν ξέρουμε σήμερα πόσες ακριβώς αποχωρήσεις προσωπικού θα έχουμε, από ποιες υπηρεσίες.
                        Και όπως καταλαβαίνετε, εάν προκηρύξουμε μία θέση στα Χανιά, όπου τελικά δεν θα υπάρξει μείωση προσωπικού και μεταταγεί ένας άνθρωπος από τα Χανιά από μία άλλη υπηρεσία του δημοσίου, μετά δεν μπορούμε να του πούμε πήγαινε στην Καβάλα που έχουμε το πρόβλημα. Άρα θα κινηθούμε με ένα ρίσκο, αλλά θα κινηθούμε με ένα ρίσκο σε σχέση με τις μετατάξεις.
                        Αυτές είναι οι πρώτες κινήσεις που πιστεύω ότι μέσα σε ένα τρίμηνο ήδη θα αρχίσουν να δείχνουν κάποια αποτελέσματα. Αυτές είναι οι δυνατότητες που έχουμε αυτή τη στιγμή ως προς το προσωπικό. Ταυτόχρονα ξέρετε ότι ήδη υλοποιούμε μία μεγάλη, πέρα από τα προγράμματα τα οποία τρέχανε από το παρελθόν, υλοποιούμε την α’ δέσμη προγραμμάτων και είμαστε έτοιμοι για τη β’ δέσμη προγραμμάτων.
                        Και τα προγράμματα μάλιστα της α’ δέσμης παρά την οικονομική συγκυρία δεν πάνε καθόλου άσχημα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πιστεύω ότι όλοι γνωρίζετε, ότι πλέον κάθε μήνα δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τους εγγεγραμμένους, τους ανέργους, τους επιδοτούμενους καθώς και για τις απολύσεις, προσλήψεις και αποχωρήσεις, τα στοιχεία που έχουμε δηλαδή ως Οργανισμός κάθε μήνα, έχουμε κάποιες ενδείξεις όχι ότι η ανεργία δεν είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, είναι, αλλά ότι μάλλον η ύφεση, ύφεση θα υπάρξει φέτος.
                        Έτσι κι αλλιώς τι σημαίνει μείωση του ελλείμματος; 15 δις φεύγουν από το εισόδημα, από την κατανάλωση, από το οικονομικό κύκλωμα, αλλά ότι ενδεχομένως δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο πιστεύουν πολλοί. Και έχουν αρχίσει ήδη και επιχειρηματικοί παράγοντες που δεν έχουν, γιατί θα μπορούσε αν το πει αυτό ένα κυβερνητικό στέλεχος, θα μπορούσε να γίνει μία κριτική ότι το κάνετε σκοπίμως. Αλλά επιχειρηματικοί παράγοντες που δεν έχουν τέτοιου τύπου θέματα, ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται και οι ενδείξεις αυτές δεν είναι μόνο από το πόσους επιδοτούμε, αλλά και το πόσο πέφτει η ανεργία η στατιστική σε σχέση με πέρσι.
                        Να σας πω ένα παράδειγμα. Πέρσι η στατιστική ανεργία της ΕΣΥΕ, άρχισε να πέφτει από το Μάιο, φέτος άρχισε να πέφτει από το Μάρτιο, είναι ανεβασμένη σε σχέση με πέρσι, αλλά λέω από πότε άρχισε να πέφτει.
                        Αυτά είναι ενδείξεις, δεν λέμε ότι όλα θα πάνε περίφημα κλπ., αλλά αυτό που μάλλον φαίνεται, αν φυσικά δουλέψει όλη η κυβερνητική μηχανή με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται, εγώ πιστεύω ότι ως Οργανισμός εμείς, μην ξεχνάτε ότι η α’ δέσμη προγραμμάτων του Οργανισμού το Μάρτιο που εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην Υπηρεσία του Περιστερίου ήταν ένα από τα πρώτα τέτοιου τύπου μέτρα κοινωνικής στήριξης, στήριξης της απασχόλησης, ίσως το πρώτο μεγάλο πακέτο που ανακοινώθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο και ο ΟΑΕΔ είχε την ευτυχία να είναι αυτός ο Οργανισμός.
                        Βέβαια και τώρα είναι έτοιμος να εξαγγείλει το δεύτερο πακέτο. Εδώ βέβαια υπάρχει το εξής θέμα και το οποίο καταλαβαίνω και κατανοώ απόλυτα, ότι δεν είναι πάντα εύκολο με τα σημερινά δεδομένα να είναι ενημερωμένοι εκ των προτέρων όσο χρειάζεται όλα τα στελέχη του Οργανισμού για όλες τις λεπτομέρειες αυτών των προγραμμάτων.
                        Είναι ένα θέμα το οποίο κατά την άποψή μου αντιμετωπίζεται και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε όχι με χαρτιά, αλλά μέσω ενός εσωτερικού διαδικτύου, ενός intranet όπως λέμε, όπου εκεί θα ανακοινώνονται έγκαιρα για εσωτερική χρήση, όπου όλοι εσείς θα μπαίνετε με έναν κωδικό μέσα, έγκαιρα όλα αυτά τα προγράμματα και θα μπορεί να είναι ένα βήμα διαλόγου εκεί πέρα, σοβαρού διαλόγου για τα ζητήματα του Οργανισμού άμεσου χρόνου.
                        Στο θέμα των οικονομικών του Οργανισμού σας είπα τα γενικά, στο θέμα τώρα των οικονομικών του προσωπικού. Καταλαβαίνω απόλυτα και η οικογένειά μου είναι θύμα, το τι σημαίνουν για καθέναν από εμάς, για τις οικογένειές μας και για τον προγραμματισμό ζωής που κάνουμε τα άδικα μέτρα τα οποία αναγκάστηκε να λάβει η σημερινή Κυβέρνηση έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο. Το βιώνουμε κι εμείς οι ίδιοι στην οικογένειά μου.
                        Σε σχέση με τον Οργανισμό αυτό για το οποίο έχω δεσμευτεί στην Ομοσπονδία, αλλά και σε περιφερειακούς συλλόγους που βλέπω, ότι θα φέρω ένα νέο πλαίσιο για τους ελέγχους. Και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε αυτό το πλαίσιο να είναι όσο πιο θετικό είναι δυνατόν για τα στελέχη του Οργανισμού και κυρίως για τα στελέχη της πρώτης γραμμής, τα στελέχη των υπηρεσιών.
                        Ξέρετε επίσης, αυτό μπορώ να πω τώρα, δεν θα δεσμευτώ ότι θα χτίσω το Μέγαρο Μουσικής σε έξι μήνες, δεν θα το κάνω, δεν θα δεσμευτώ για κάτι που δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το κάνω, δεν θα ακούσετε από εμένα τέτοιες κουβέντες, δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω. Δεν είναι αυτή η λογική μου, δεν έχω αυτή την εντολή αν το θέλετε.
                        Σήμερα ο Οργανισμός, τα στελέχη δηλαδή του Οργανισμού, αυτός είναι ο Οργανισμός δίνει μια μάχη πρώτης γραμμής σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στη σημερινή οικονομική συγκυρία και με μειωμένο προσωπικό και με τα εισοδηματικά μέτρα, τα οποία σημαίνουν πολλά για την ψυχολογία και για το εισόδημα του προσωπικού.
                        Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή και από τον Οργανισμό και από άλλους Οργανισμούς, αυτή η μάχη θα κερδηθεί. Αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί, μπορεί επιμέρους μάχες να χάνονται, ο πόλεμος θα κερδηθεί, αρκεί βέβαια όπως είπα, όλοι οι αρμόδιοι να σηκώσουν τα μανίκια το ίδιο ψηλά και να δουλέψουν με την αποτελεσματικότητα που επιβάλουν οι συνθήκες.
                        Αυτό όμως απαιτεί από οργανισμούς που είναι στην πρώτη γραμμή, από τα στελέχη τους δηλαδή απαιτεί τη στήριξη σ’ αυτές τις συνθήκες. Δεν αρκεί η θέληση μιας διοίκησης και η βούληση, ο Οργανισμός είναι τα στελέχη του. Έχω πει από την αρχή από την πρώτη ημέρα που ήρθα για την πίστη μου στο δημόσιο χαρακτήρα των Οργανισμών Απασχόλησης, γι’ αυτό πολλές φορές δεν αναφέρομαι ούτε με ΚΠΑ, ούτε με υπηρεσία κλπ. αναφέρομαι με την επίσημη ονομασία που έχουν αυτές οι υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη που είναι Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης.
                        Έχω επίσης πει ποια είναι η δική μου άποψη για το τι σημαίνει δημόσιο. Δεν θα το επαναλάβω, το έχω πει σε πάρα πολλές περιστάσεις. Ξέρετε πολύ καλά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στην εκπαίδευση, η μαθητεία ήταν το καμάρι του Οργανισμού, σας το λέω ως ακαδημαϊκός τώρα και τα αποτελέσματα, ακόμα και οι αξιολογήσεις που είχαμε τελευταίες γύρω στις αρχές πριν από 7-8 χρόνια ήταν το πιο αποτελεσματικό σύστημα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα.
                        Και τη στιγμή που όλη η Ευρώπη αναβάθμιζε τα συστήματα και είναι μάλιστα το μοναδικό, το σύστημα μαθητείας που έχει ο Οργανισμός είναι φτιαγμένο στα πρότυπα του λεγόμενου Κεντροευρωπαϊκού, Γερμανικού – Αυστριακού, η δυαδική μαθητεία, έτσι για να μην τα μπερδεύουμε, γιατί μαθητεία λένε πολλοί διάφορα, η δυαδική μαθητεία, είναι φτιαγμένο ακριβώς σ’ αυτά τα πρότυπα.
                        Και τη στιγμή που όλη η Ευρώπη αναβάθμισε τα συστήματα μαθητείας βάζοντας μέσα στα προγράμματα σπουδών γενικές γνώσεις, γιατί αυτό που ζητάει η αγορά είναι μορφωμένους τεχνίτες, εμείς τι κάναμε στη χώρα μας; Μειώσαμε από τρία χρόνια τη μαθητεία σε δύο βγάζοντας όλα αυτά τα μαθήματα, να παράγουμε δηλαδή αμόρφωτους τεχνίτες που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα εγχειρίδιο.
                        Και ταυτόχρονα με την υποβάθμιση και την κοινωνική απαξίωση όλου του συστήματος τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα είχαμε τα αποτελέσματα που έλεγε ο Πρόεδρος με το ζόρι ψάχνουμε από τη μία μεριά και από την άλλη μεριά μία σειρά δεκάδων ή εκατοντάδων συναδέλφων εκπαιδευτικών που σήμερα έχουν μηδέν ώρες, μηδέν, μηδέν ώρες διδασκαλίας.
                        Λοιπόν, το εκπαιδευτικό σύστημα του Οργανισμού θα αναβαθμιστεί. Έχουμε σήμερα τα φαινόμενα, γιατί όπως ξέρετε σήμερα στη μαθητεία πρέπει να έχεις απολυτήριο Α’ Λυκείου, πάνω από τους μισούς έχουν απολυτήριο όλου του Λυκείου, Τρίτης, βγάζουν το Λύκειο δηλαδή και επανέρχονται στη μαθητείας μπας και μάθουν μία τέχνη, να βρούνε μια δουλειά.
                        Στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και του προεκλογικού προγράμματος της Κυβέρνησης για το Τεχνολογικό Λύκειο θα αναβαθμιστεί η μαθητεία, αλλά και όλο το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα του Οργανισμού θα θεμελιωθεί σαν μαθητεία. Δηλαδή μαθητεία σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, οι σημερινές ΕΠΑΣ, μαθητεία σε μεταδευτεροβάθμιο τα σημερινά ΙΕΚ και μαθητεία ενηλίκων τα σημερινά ΚΕΚ.
                        Ήδη έχω κάνει μία πρόταση και πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή μέσα τώρα στο εργασιακό – ασφαλιστικό, το ΚΕΚ ΑΜΕΑ να επανέλθει στον Οργανισμό. Ξέρετε επίσης μάλλον οι περισσότεροι ότι ο Διοικητής του ΟΑΕΔ πλέον εξ οφίτσιο είναι Πρόεδρος άμισθος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανώνυμη Εταιρεία, μια Εταιρεία η οποία έχει μείνει χρόνια απολύτως ανενεργή καθιστώντας θύματα κυρίως 60 υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν καν να πληρωθούν το μισθό τους.
                        Ως προς αυτό δεν επανήλθε η μετοχή, ούτε έγινε κάτι άλλο σε σχέση μ’ αυτή την εταιρεία. Γιατί; Αλλά προτιμήθηκε η επιλογή που σας είπα να πάω εγώ εκεί για να τρέξει τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής όπως λέμε για τις μικρές επιχειρήσεις για να μην διακινδυνεύσουμε τις εξαιρετικά ευαίσθητες σχέσεις που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική χρηματοδότηση.
                        Αυτό που μετά, τον β’ κύκλο, την β’ δέσμη, θα μπούμε στα ζητήματα της αναβάθμισης του Οργανισμού. Ξέρουμε ότι είναι προβλήματα όχι μόνο της τελευταίας 6ετίας, αλλά χρονίζοντα. Θα σας πω το εξής απλό, σε έναν οργανισμό σαν κι εμάς που έχει γκισέ, πρέπει να προσδιορίσεις ποιος είναι ο πελάτης σου, όπως το λέμε, ποιος πολίτης έρχεται δηλαδή, σε ποιον αναφέρεσαι.
                        Νομίζω, ότι όσες φορές έχω κάνει αυτή την ερώτηση, δεν έχω πάρει τη σωστή απάντηση. Γνωρίζετε από πότε, αυτό που λέμε διοικητικός ορισμός του ανέργου, υπάρχει; Από το 1953. Δηλαδή ο πελάτης του Οργανισμού, ο πελάτης είναι λίγο χυδαία, τέλος πάντων, ο πολίτης, ο συναλλασσόμενος με τον Οργανισμό ορίζεται με ένα σύστημα που έχει το θεμέλιό του και δεν έχει αλλάξει από τότε το 1953.
                        Ποια είναι η συνέπεια; Όλοι εμείς μπορούμε να πάμε να γραφτούμε, όλοι εμείς, όλοι. Καλά δεν έχουμε δικαίωμα επιδότησης, αλλά τα νούμερα τα οποία βγάζουμε κι εμείς πόσοι είναι εγγεγραμμένοι και θα προσέξατε στα στοιχεία που βγάζουμε λέμε, εγγεγραμμένοι, δεν λέμε άνεργοι, εγγεγραμμένοι είναι 700.000, απ’ αυτούς επιδοτούμενοι είναι τόσοι, αναζητούν εργασία 500.000, κατά την εκτίμησή μου αυτοί είναι.
                        Χωρίς αυτό, χωρίς να αλλάξει δηλαδή αυτό, ποιος έρχεται; Η δική μου αντίληψη είναι ότι πρέπει κάθε πολίτης που θεωρεί ότι μπορεί να βοηθηθεί στον Οργανισμό να έρχεται στον Οργανισμό, αλλά να καταγράφεται σε ένα ξεχωριστό Μητρώο. Είσαι εργαζόμενος και θέλεις να αλλάξεις επάγγελμα ή θέλεις να βοηθηθείς να βρεις μια άλλη δουλειά; Ναι, σε ένα μητρώο συγκεκριμένο. Και οι άνεργοι σε συγκεκριμένο Μητρώο με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και συγκεκριμένα δικαιώματα.
                        Ξέρετε οι περισσότεροι από εσάς που δουλεύετε σε υπηρεσίες και σε στιγμές ειλικρίνειας και off de record που λένε, ανεπίσημες, ίσως ο καθένας από εσάς γνωρίζει ποιοι από τους επιδοτούμενους που έχετε κάθε μήνα δουλεύουν ανασφάλιστοι. Το ξέρουμε, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να βγούμε να τους κυνηγήσουμε.
                        Αλλά δεν αρχίζεις από το θύμα της ανασφάλιστης εργασίας. Και είμαστε μάλιστα ταυτόχρονα στις διαδικασίες της ενοποίησης των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, του ΙΚΑ και με το TAXIS και του ΣΕΠΕ με την ενεργοποίηση ενός συστήματος που βρέθηκε στα υπόγεια του Οργανισμού για να καταγράφονται ηλεκτρονικά προσλήψεις – απολύσεις, ώστε να έχουμε όλη αυτή την πληροφόρηση, η οποία θα διευκολύνει και πάρα πολύ τη δουλειά μας.
                        Αυτό που προέχει, λοιπόν, τώρα είναι η πραγματική αναβάθμιση του Οργανισμού και το θεμέλιο του Οργανισμού μας είναι αυτός, ο διοικητικός ορισμός του ανέργου, αυτό είναι το θεμέλιο. Χωρίς αυτό ό,τι και να χτίσει, ειδικές ξε-ειδικές υπηρεσίες, γενικές ξε-γενικές διευθύνσεις, ανώνυμες ξε-ανώνυμες κλπ., ό,τι και να χτίσεις θα το έχεις χτίσει πάνω σε κινούμενη άμμο θα βυθιστεί.
                        Γι’ αυτό και πιστεύω, πέρα από άλλους λόγους καμία μα καμία οργανωτική ρύθμιση ή μεταρρύθμιση η οποία επιχειρήθηκε μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει, μα καμία, γιατί δεν έχει αλλάξει ποτέ αυτή η βάση, το θεμέλιο, μια κινούμενη άμμος στην οποία βυθίζεται όλο το σύστημα και κυρίως βυθίζονται οι ίδιες οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Οργανισμού στην πρώτη γραμμή.
                        Το σίγουρο είναι –δεν θέλω να μακρηγορήσω άλλο- ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Εγώ δεν θα υποσχεθώ ότι θα γίνουν σε έξι μήνες, πρέπει να γίνουν συστηματικά, με προσοχή και με τις απαραίτητες πρόνοιες που θα πιάσουν τόπο και θα μείνουν.
                        Αλλά υπάρχει και το θέμα της ευθύνης των στελεχών. Να σας πω ένα παράδειγμα. Ο Οργανισμός σήμερα κατακλύζεται από ενστάσεις, 10.000 ενστάσεις. Πολλές απ’ αυτές είναι στην αρμοδιότητα των Προϊσταμένων να τις θεραπεύσουν ή να μην τις θεραπεύσουν, τις στέλνουν στη Διοίκηση.
                        Άλλο παράδειγμα. Πηγαίνω σε μια περιφερειακή διεύθυνση και μου λένε, εδώ έχουμε ένα πρόβλημα χώρου γιατί πρέπει να πέσει αυτός ο τοίχος και να ενοποιηθούν τα δύο δωμάτια και μένω με το στόμα ανοιχτό. Δηλαδή ο Διοικητής του Οργανισμού, δηλαδή υπάρχει Προϊστάμενος, Διευθυντής, Περιφερειακή Διεύθυνση, Διευθυντές της Κεντρικής κλπ., να περιμένουν το Διοικητή του Οργανισμού να λύσει που θα βάλει το αρχείο, αν θα ρίξει τον τοίχο, αν θα συνεννοηθεί με τον άλλον τον Διευθυντή της Εκπαίδευσης. Αυτά δεν είναι θέματα συστήματος.
                        Η αποκέντρωση κ. Πρόεδρε απαιτεί και στελέχη που θα βάλουν πλάτη που θα πάρουν τις ευθύνες τους. Οποιαδήποτε προσπάθεια με στελέχη με νοοτροπίες που λέει, εγώ δεν θέλω αρμοδιότητες προς τα πάνω. Ξέρω πολύ καλά βέβαια και καταλαβαίνω αυτού του είδους η κουλτούρα για ποιους λόγους δημιουργείται γενικά, γενικά  στο δημόσιο τομέα, ότι η κουλτούρα από τον μέσο πολίτη λέγεται του δημόσιο τομέα είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος, γιατί αυτό φτιάχνει το διοικητικό σύστημα. Και ξέρω και πολύ καλά στη συγκεκριμένη περίπτωση του Οργανισμού τι ακριβώς έχει γίνει τα τελευταία 5-6 χρόνια, πρωτόγνωρα πράγματα.
(Διαλογικές Συζητήσεις)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα τελευταία 5 και τα προηγούμενα 25, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία 5, μην επαναλάβω τώρα τα πράγματα τα οποία τα ξέρουμε όλοι. Δεν λέω ότι φταίνε τα στελέχη. Λέω το εξής, ότι αναβάθμιση του Οργανισμού σημαίνει και απαιτεί, προϋποθέτει στελέχη που θα βάλουν πλάτη, που θα αναλάβουν ευθύνες, εκτός από όλα τα άλλα.
(Διαλογικές Συζητήσεις)
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τώρα να κάνουμε διάλογο;
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Συνάδελφοι βοηθήστε λιγάκι να μπορέσουμε να τελειώσουμε, γιατί, συγνώμη, αλλά εσείς είσαστε αυτοί που θέλατε να τελειώσουμε πιο γρήγορα.
ΣΥΝΕΔΡΟΣ: Απαντήσεις να πάρουμε όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Περιμένετε να τελειώσει ο κ. Διοικητής και θα πάρουμε. Ευχαριστούμε. Συνεχίστε κ. Διοικητά.
Η. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Λοιπόν, δεν θέλω να πάρω άλλο από το χρόνο σας, νομίζω ότι ήδη μακρηγόρησα, ήδη στο θέμα του διαλόγου συναντήθηκα με τα στελέχη, με τις υπηρεσίες της Αθήνας, ξέρω ότι ακόμα δεν έχω πάει σε όλες τις υπηρεσίες, θα ήθελα να πάω προσωπικά, αλλά καταλαβαίνετε ότι είμαστε τώρα σε μία και αυτή την εβδομάδα με το εργασιακό, όπου και πάλι ο ΟΑΕΔ θα κληθεί να δώσει λύσεις σε πάρα πολλά ζητήματα και ήδη το κάνει στα μέτρα των δυνατοτήτων που έχει, των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων και ήδη το κάνει αυτό το πράγμα σήμερα που μιλάμε.
                        Θα προσπαθήσω σε α’ φάση να κάνω συναντήσεις σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον σ’ αυτό το σύντομο χρόνο να πάω σε 200 σημεία σε όλη τη χώρα, ώστε να τα πούμε και από κοντά και οργανωμένα.
                        Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Και καλό κουράγιο και καλή δουλειά σε όλους μας. 

11 σχόλια:

  1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΊΠΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΦΕΤΟΣ: ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΠΕΛΟ, ΤΙ ΚΑΠΕΛΟ ΚΙ ΑΥΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καμιά ανακοίνωση θα βγάλετε να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνετε και τι λέτε? όλα κρυφά? συνδικλισταράδες ψευταράδες, θα μας πουλήσετε κι εσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ! ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΕΝ ΑΣΦΥΚΤΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΑΚΑΙΡΕΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΑΗ? ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΑΣΠΡΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΕΣ -ΜΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΛΗΤΗ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΓΝΩΡΙΧΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΟΤΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΩΝ ΤΥ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΑΞΗ? ΜΗΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΤΥΕΛΟΔΟΧΕΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνάδελφε υπάρχει όντως πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μόνο που πάνω στην αγανάκτησή σου τα βάζεις με τα θύματα τους ανέργους δηλαδή. και για τις δυο μορφές προβλημάτων και για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων δηλαδή αλλά και για τους αγανακτισμένους ανέργους που χάνουν πια την υπομονή τους και για τους νευρικούς εργοδότες που δεν αντέχουν άλλη γραφειοκρατία φταίει ασφαλώς πολιτική ηγεσία, Υπουργός , διοικητής κλπ. Α και φυσικά φταίνε και οι εργατοπατέρες μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συνάδελφοι, της "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" υπαλλήλων ΟΑΕΔ Θεσ/κης, για να ...δημοσιοποιείτε μια τέτοια επιστολή, είμαι βέβαιος ότι όλοι σας έχετε διοριστεί με ΑΣΕΠ, είσαστε μόνιμοι, δεν προέρχεται κανένας σας από μετάταξη ή μεταφορά από άλλο Φορέα όπως, ΕΛΚΕΠΑ, ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ κλπ, δεν συμμετείχε κανείς σας στην τελευταία 48ωρη απεργία του ΟΑΕΔ για ενίσχυσή μας με προσωπικό ή την ενεργοποίηση των 318 μετατάξεων που έχουν παγώσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, δεν είχατε δεχτεί ποτέ STAGE στην Υπηρεσία σας και ότι η (Υπηρεσία σας) δουλεύει ρολόι. Επίσης σαν μέλη της "ΕΝΟΤΗΤΑΣ" …ουδέποτε επιμένατε να μονιμοποιηθούν όλα τα STAGE, όπως διαβάζαμε στις τότε ανακοινώσεις σας.
    Παρακαλούμε λίγη ψυχραιμία. Αν καταλαβαίνετε τι εννοώ, σταματήστε άμεσα αυτού του είδους τις δημοσιοποιήσεις των φόβων ή απόψεών σας για να γίνεστε αρεστοί. Δεν είναι ώρα για ...ανθρωποφαγίες φοβικά σύνδρομα και μιζέριες. Αυτό που κάνετε μπορεί να είναι ..πιασάρικο για σας αλλά είναι απαράδεκτο να επιχειρείται τέτοιες στιγμές. Λίγη αλληλεγγύη για μέλη της δημοσιοϋπαλληλικής οικογένειας δεν βλάπτει.
    Κάρδαρης Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο Μάκη, εδώ η ενότητα είναι εναντίον της ενότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο κάρδαρη. Παίρνεις άριστα στην υποκριτική και στην υποστήριξη των συναδέλφων.Κι εσυ και οι άλλοι εκει γύρω σου ξέχασαν που σε "εθαβαν" 'οταν δεν είχες κάνει ούτε μια εμφάνιση στον κάποτε προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Τώρα βολευτήκατε όλοι κι αγναντεύετε την συνταξούλα σας. Τώρα δεν σας συμφέρει να τα χαλάσετε με τους διοικητάκους που σας φορτώνουν. Δεν είστε για τιποτε περισσότερο άξιοι(κι όχι εσυ προσωπικά , αλλά εσείς) παρά μόνο για μισθουλάκια, επιδοματάκια κι ότι άλλο υποκοριστικούλι. Για σας δεν υπάρχουν λέξεις ουσίας όπως: αγώνες, λευκή απεργία κλπ. Ακόμα κι εσυ ο ίδιος στην τελευταία μάζωξη, είπες (με πλάγιο τρόπο) οχι στις απεργίες αλλά ναι στα ψηφαλάκια που θα μας πετάξουν ,100 ευρουλάκια στα μούτρα ως οδοιπορικά.
    Οδοιπόρε κι εσυ όπως κι οι άλλοι του ΟΑΕΔ που ήρθαν και παρήλθαν. Αγωνιστές του δήθεν και των λευκών κολλάρων, αλήθεια δουλέψατε ποτέ κατ ουσία με κοινό που διαμαρτύρεται, που πεινάει, που ζητάει, που απαιτεί, που αδικείται; Αμφιβάλλω. Συνδικαλιστάκια , πλην ολίγων, που αγωνίζεσθε στον δήθεν αγώνα, ταϊζοντας με βασιλόπιττα τους υπαλληλίσκους, εμας και μας κάνετε να σκεφτομαστε ότι παρά το τίποτε καλό και το μισθουλάκι.
    Μη μιλάς για ενίσχυση προσωπικού γιατί ντροπιάζεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Που ήσουν, εσυ με την ανοικτή γραμμή με τον υπουργό που κι αυτός σύντομα θα ξεχαστεί, όταν γινόταν η κατανομή των συναδέλφων της εργατικής εστίας και κατοικίας και έχουν μείνει ΚΠΑ χωρίς καμμία ενίσχυση ενω αντίθετα η Διοίκηση υπερενισχύεται. Αστα συνδικαλιστάκο. Ηρθε η ώρα να ακολουθήσεις τον δρόμο του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού. Εξορίζονται ή αυτοεξορίζονται. Αυτή είναι η μοίρα των δειλών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάζοντας εν συντομία τον λόγο του Διοικητή θα σας πω κάτι συνάδελφοι και να το προσέξετε: ΠΡΟΣΕΧΤΕ ΤΟ ΟΠΣ γιατί αυτό θα μας αφήσει χωρίς δουλειά. Οσοι ξέρουν απο πληροφορική θα το καταλάβουν. Δεν είναι τυχαίο που ασχολείται ιδιώτης με αυτό και παρόλα αυτά καταταλαιπωρούνται και κάποιοι συνάδελφοι στη διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυριε Δοιηκητά, αυτά για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης τα είπατε το καλοκαίρι. Τώρα που η εκπαίδευση του ΟΑΕΔ θα γίνει κατάρτιση τι έχετε να πείτε; Ότι δεν γνωρίζατε τίποτα; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το ΥΠ. Παιδείας δεν σας το είπαν για την κατάρτιση; Και ζητάμε τώρα να παραμείνουμε ΕΠΑΣ ενώ όλοι μας (εκτος μιας παράταξης) τα επικρίναμε; Εσείς τελικά με ποιούς είστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή