oaednews

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Εργατικό Δυναμικό (Απασχόληση – Ανεργία) στην Ελλάδα (Απρίλιος 2011)





Πριν μία περίπου ώρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε Έρευνα του Εργατικού Δυναμικού για το μήνα Απρίλιο (2011). Τα γραφήματα που παρουσιάζουμε δείχνουν (από πάνω αριστερά προς κάτω δεξιά):




α) την αναλογία ανέργων – εργαζομένων και οικονομικά μη ενεργών ατόμων στην Ελλάδα κατά το μήνα Απρίλιο



β) το ποσοστό των ανέργων στους άντρες: 13,1% και στις γυναίκες: 19,6%



γ) το ποσοστό ανεργίας στις διάφορες περιφέρειες της χώρας (χάρτης της Ελλάδας) για τον Απρίλιο του 2011· όσο πιο κόκκινο/σκούρο κόκκινο είναι το χρώμα της περιφέρειας τόσο υψηλότερο είναι το ποσοστό ανεργίας. Υψηλότερο ποσοστό έχει η Δυτική Μακεδονία με 23,1%.

δ) τον αριθμό των ανέργων κατά το μήνα Απρίλιο την τελευταία εξαετία (φέτος είναι ο υψηλότερος)



ε) το ποσοστό των ανέργων ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα· φτάνει το 43,1% (πάνω από 2 στους 5) για άτομα 15-24 ετών



Αν και η σύγκριση του ποσοστού ανεργίας δύο διαδοχικών (διαφορετικών) μηνών μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένα συμπεράσματα (π.χ. επίδραση εποχικών επαγγελμάτων) είναι η πρώτη φορά μετά από 9 μήνες που το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (κατά 0,4% – περίπου 25 χιλιάδες λιγότεροι άνεργοι) και αυτό ακούγεται θετικό. Στην πράξη όμως οι εργαζόμενοι (σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα πάντα) μειώθηκαν κατά 2 χιλιάδες ενώ αυξήθηκαν οι οικονομικά μη ενεργοί πολίτες (κατά περίπου 30 χιλιάδες). Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου μειώθηκε σε σχέση με αυτό του Μαρτίου επειδή ένας αριθμός πολιτών σταμάτησε να ψάχνει ενεργά για εργασία.



Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Επίσης μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο γράφημα (infographic) / άρθρο για τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιος 2011) κάνοντας κλικ εδώ.



Την Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011, περίπου την ίδια ώρα, θα δημοσιεύσουμε το γράφημα για την ανεργία του Μαΐου του 2011.

http://thegreekgraph.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου