oaednews

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Στα 11 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία

Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται τα οφειλόμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 437 είναι οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του ενός εκατ. ευρώ και εξ αυτών μόνον 21 έχουν κηρύξει πτώχευση.


Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την είσπραξη των οφειλών, τονίζοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες τόσο από το υπουργείο όσο και από τους ασφαλιστικούς φορείς προκειμένου να εισπραχθούν οι ανείσπρακτες οφειλές αλλά και να καταβάλλονται με συνέπεια οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «το 2010 εισπράχτηκαν 940 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, ενώ για το 2011 ο στόχος που έχει τεθεί είναι να εισπραχθούν πάνω από 1,15 δισ. ευρώ. Στην κατεύθυνση αυτή τα Ταμεία έχουν ενεργοποιήσει τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους δεν προσέρχονται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με βάση τις τελευταίες ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Στα μέτρα που εφαρμόζονται για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
• Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων του με ΙΚΑ και άλλων ασφαλιστικών ταμείων για να γίνεται αποδοτικός και στοχευμένος έλεγχος στον εντοπισμό τόσο των ανασφάλιστων εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων που σημείωναν υψηλή παραβατικότητα στην εισφοροδιαφυγή.
• Ενοποίηση των ηλεκτρονικών βάσεων ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ, η οποία επιταχύνεται και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου Σεπτέμβρη.
• Εφαρμογή της κάρτας εργασίας προκειμένου να ελέγχεται ο χρόνος εργασίας στοχευμένα σε κλάδους με υψηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας.
• Πληρωμή όλων των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του τραπεζικού συστήματος, που ολοκληρώνεται ως διαδικασία εντός του Ιουλίου.
• Αναμόρφωση της αναλυτικής περιοδικής δήλωσης, προκειμένου να καταπολεμούνται φαινόμενα, σύμφωνα με τα οποία επιχειρήσεις προσλαμβάνουν εικονικά έναντι αμοιβής εργαζόμενους, οι οποίοι όμως δεν απασχολούνται ποτέ στις επιχειρήσεις αυτές.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, έχουν εντοπιστεί 61 επιχειρήσεις, οι οποίες δήλωναν ότι απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, προκειμένου να μπορούν να έχουν ένσημα ή να ανανεώνουν την άδεια παραμονής τους στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου