oaednews

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ισχυρές πιέσεις για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο ασκεί η τρόικα

Οι ισχυρές πιέσεις για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο που ασκεί η τρόικα, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για απολύσεις εργαζομένων στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιους οργανισμούς και στις υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, όσο και για το νέο μισθολόγιο, το οποίο όταν τεθεί τελικά σε ισχύ, θα επιφέρει και νέα συρρίκνωση στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.


Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν πείσθηκαν ούτε από τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων ότι η πραγματική μείωση των δαπανών του Δημοσίου θα προέλθει από την απαρέγκλιτη τήρηση του πέντε προς ένα στις προσλήψεις - που στην πράξη θα μετεξελιχθεί για το 2011 σε δέκα προς ένα (θα προσληφθούν περίπου 1.500 άτομα στη θέση των 53.000 υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν το 2010), ούτε από τη δραστική μείωση (κατά 50% των συμβασιούχων) και την αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν το τρέχον έτος συγκριτικά με το 2010.

Τα μέτρα αυτά, αν και κρίθηκε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, εν τούτοις χαρακτηρίστηκαν ανεπαρκή, με δεδομένο ότι μόνον για το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 7 δισ. ευρώ ώστε να υπερβεί την υστέρηση των εσόδων.

Σε «καυτή πατάτα», όμως, αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η απόφαση που πρέπει να λάβει για την τύχη των εργαζομένων των υπό ιδιωτικοποίηση ή των υπό εξυγίανση ΔΕΚΟ. Στην περίπτωση κατά την οποία πουληθεί ένας φορέας, τότε, όπως είναι φυσικό, τον λόγο για την τύχη των εργαζομένων σ΄ αυτόν, δεν μπορεί παρά να τον έχει ο ιδιώτης αγοραστής, ο οποίος θα θέσει σε ισχύ, εκτός των άλλων, και προγράμματα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Στην περίπτωση κατά την οποία προχωρήσουν τα προγράμματα εξυγίανσης ορισμένων ΔΕΚΟ, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικές, το πλεονάζον προσωπικό δεν μπορεί παρά να πάρει τελικά το δρόμο της απόλυσης, εκτός από ένα μικρό ποσοστό που θα μεταφερθεί στο Δημόσιο.

Ομως, ακόμη και η μεταφορά του προσωπικού από τους υπό κατάργηση ή εξυγίανση οργανισμούς και ΔΕΚΟ στο Δημόσιο, θα πραγματοποιηθεί υπό ιδιαίτερα δυσμενείς όρους. Οι όροι αυτοί δεν έχουν σχέση μόνον με το ότι θα τεθούν υπό καθεστώς δοκιμασίας για δύο χρόνια, καθώς θεωρούνται νεοπροσλαμβανόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή ακόμη και να απολυθούν αλλά και με δραστική μείωση των αποδοχών τους.

Οι μετατασσόμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν τις αποδοχές της νέας τους θέσης το οποίο σημαίνει ότι δεν θα λαμβάνουν τα ειδικά επιδόματα που ελάμβαναν στις ΔΕΚΟ - και τα οποία θεωρούνται αρκετά υψηλά. Ενας μηχανικός για παράδειγμα, που τυχόν θα μεταπηδούσε από τη ΔΕΗ στον «στενό» δημόσιο τομέα, θα έχανε αυτομάτως πάνω από 500 ευρώ το μήνα από το εισόδημά του. Βεβαίως, η συρρίκνωση του εισοδήματός του θεωρείται ως αντιστάθμισμα για τη διασφάλιση της θέσης εργασίας του.

Οι απαιτήσεις της τρόικας για μείωση των δαπανών του κράτους, από την άλλη πλευρά, καθιστούν ανίσχυρες και τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα είχε ως επακόλουθο τη μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, ενώ θα ευνοούνταν οι χαμηλόμισθοι των οποίων οι μισθοί θα αυξάνονταν μάλιστα γύρω στο 5% μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων.

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ήδη η κυβέρνηση οδηγούν σε «οριζόντια μείωση» των αποδοχών των υπαλλήλων στο Δημόσιο κατά 8%, ενώ τα «ρετιρέ» του Δημοσίου, με τις νέες εξελίξεις, αναμένεται να χάσουν έως και το 40% των συνολικών αποδοχών τους.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου