Οι ΗΠΑ και ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έχουν και νόμισμα που στηρίζεται σε κοινή
πολιτική εξουσία.
Αυτά όμως από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να αποσοβήσουν μια πιθανή χρεοκοπία, ούτε για να τιθασεύσουν την πολύ υψηλή ανεργία που άρχισε και πάλι να σηκώνει κεφάλι.
Τον Μάιο η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 9,1% από 9% που ήταν τον Απρίλιο. Παρά τις υποσχέσεις για «αλλαγή», δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ο Ομπάμα, κληρονομώντας μια ανεργία 7,8% από τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους. Η επιδείνωση μάλιστα της οικονομικής κατάστασης θα δυσχεράνει τις πιθανότητες επανεκλογής του στις προεδρικές εκλογές του 2012.
Τον Μάιο δημιουργήθηκαν 54.000 θέσεις εργασίας, πολύ λιγότερες από τις 165.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Αφορούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, όπου οι επιχειρήσεις προσέλαβαν 83.000 νέα άτομα. Αντίθετα οι τοπικές και πολιτειακές αρχές προσέλαβαν μόνο 28.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Νοέμβριο πέρυσι.
Οι θέσεις απασχόλησης που έχουν δημιουργηθεί είναι χαμηλότερα αμειβόμενες. Αλλωστε το 70% προέρχεται από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν μάχη για την επιβίωση τους.
Στην Αμερική του 2011, τρία χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, υπάρχουν 14 εκατ. άνεργοι. Στις ηλικίες 16-19 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 24%. Περί τα 6,2 εκατ. Αμερικανοί, 45,1% του συνόλου των ανέργων στη χώρα, δεν έχουν δουλειά περισσότερο από έξι μήνες, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου στον κόσμο, με τα επενδυμένα κεφάλαια των πλουσιότερων Αμερικανών να έχουν αυξηθεί 10% πέρυσι και να έχουν φθάσει στα 38,2 τρισ. δολάρια.
Το «κόψιμο χρήματος»
Λεφτά υπάρχουν λοιπόν, όχι όμως για τους δασκάλους του Ουισκόνσιν αλλά για τους καρχαρίες της Γουόλ Στριτ, που τρέμουν τώρα στην ιδέα ότι η Fed θα σταματήσει τις μηχανές που κόβουν δολάρια, το πρόγραμμα δηλαδή επαναγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων, που έγινε από τον περασμένο Νοέμβριο ο αιμοδότης της νέας εγχώριας και διεθνούς πάσης φύσεως χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος 14,3 τρισ. δολαρίων και αν μέχρι τις 2 Αυγούστου η κυβέρνηση και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο δεν συμφωνήσουν για αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού, υπάρχει κίνδυνος να κηρυχτεί στάση πληρωμών.
Στο παιχνίδι μπήκε μάλιστα και ο γνωστός οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος απείλησε να υποβαθμίσει την υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ, αν δεν ληφθεί σύντομα απόφαση για αύξηση του ανώτατου δανεισμού.
Οι απειλές της Moody's έρχονται δύο μήνες μετά το πόρισμα εξεταστικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο χρεώνει δόλο και απάτη στους οίκους Moody's και Standard & Poor's για το ρόλο που έπαιξαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, φουσκώνοντας την αξιολόγηση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και των τίτλων που είχαν δομηθεί πάνω σε αυτήν έγινε ως γνωστόν η θρυαλλίδα που καταβαράθρωσε το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου