oaednews

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ παραμένουν αδιάθετες!

Πάνω από 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ παραμένουν αδιάθετες! Στην περίπτωση αυτή χρήματα υπάρχουν, αλλά... οι επιχειρήσεις δεν συγκινούνται.



Είναι τόσο βαθιά η ύφεση, που σε αρκετές περιπτώσεις εταιρείες προτίμησαν να απενταχτούν από επιδοτούμενο πρόγραμμα του Οργανισμού, γιατί απλώς προχώρησαν σε απολύσεις! Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 100% των κενών θέσεων που ανακοινώνει κάθε εβδομάδα ο ΟΑΕΔ είναι «κλειδωμένες» από επιχειρήσεις που ήδη έχουν βρει τον άνεργο που επιθυμούν να προσλάβουν. Έτσι χρησιμοποιούν το πρόγραμμα του Οργανισμού για να καταβάλλουν χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές.



Συνολικά πάνω από 370.000 άτομα, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είναι ενταγμένα σε προγράμματα διατήρησης και προώθησης της απασχόλησης. Χωρίς τις δράσεις αυτές, η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί τουλάχιστον κατά 3%-4% επιπλέον.



Ειδικοί εκτιμούν ότι στην ελληνική αγορά δύσκολα μπορούν να περπατήσουν μέτρα στήριξης της ανεργίας με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι περισσότερες κυρίως μικρές επιχειρήσεις προτιμούν τη «μαύρη - ανασφάλιστη» εργασία και δεν μπορούν να ενταχθούν σε επιδοτούμενα προγράμματα.



Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, εταιρείες, ανάμεσά τους και σουπερμάρκετ, που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα διατήρησης των θέσεων εργασίας, δήλωσαν ότι «αδυνατούν να πληρώσουν στο ΙΚΑ ακόμη και τα ένσημα των μισών τους υπαλλήλων»!



«Οι εργοδότες κυρίως αλλά και οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν στους «πειρασμούς» της αδήλωτης ανασφάλιστης εργασίας, δηλώνει ο Ηλίας Κικίλιας, διοικητής του ΟΑΕΔ. «Ο Οργανισμός προετοιμάζει πέντε νέα προγράμματα εντός του 2011» για 100.000 ανέργους, με μετατροπή επιδόματος ανεργίας σε απασχόλησης και επιχορηγήσεις εισφορών συνολικού ύψους άνω των 330 εκατ. ευρώ.



Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου