oaednews

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ισπανία: Υποχώρησαν οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας Πηγή:www.capital.gr


Του David Roman
Μαδρίτη (Dow Jones) – Οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στην Ισπανία, υποχώρησαν τον Απρίλιο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, αποτελώντας ένδειξη ότι η υψηλή ανεργία στην Ισπανία ίσως είναι κοντά στο peak της.


Οι αιτήσεις για παροχή επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 64.309 τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που σημειώθηκε στο διάστημα από το Μάρτιο στον Απρίλιο, από το 2006, και έρχεται στην αρχή της τουριστικής περιόδου της Ισπανίας, όταν οι προσλήψεις συνήθως αυξάνονται. Σε ετήσιους όρους, οι αιτήσεις του Απριλίου αυξήθηκαν 3,1%.

Η αγορά εργασίας της Ισπανίας επλήγη από τις μαζικές απολύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο και τη συρρίκνωση των εγχώριων δαπανών, πλήττοντας το σημαντικό κλάδο των υπηρεσιών. Μια ανάκαμψη στον κλάδο των εξαγωγών, στον οποίο απασχολείται μικρό μόνο τμήμα του εργατικού δυναμικού, δεν ήταν αρκετό για να εξισορροπήσει τις απώλειες στους υπόλοιπους κλάδους. Η ισπανική κυβέρνηση εφήρμοσε μικρές μεταρρυθμίσεις της εργασιακής νομοθεσίας, που είναι μεταξύ των πιο αυστηρών στην Ευρώπη, πέρυσι, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο για τις εταιρείες να προσλάβουν και να απολύσουν εργαζόμενους.

Ακόμη, οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, αναμένεται να καταλήξουν σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις επόμενες ημέρες. Το υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε στοιχεία για το δείκτη ανεργίας. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας από το ινστιτούτο στατιστικής, απέδειξαν ότι η χώρα είχε ανεργία 21,3% στο α΄ τρίμηνο, που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών.

© Dow Jones Newswires


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου