oaednews

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νέα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας

Νέα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αλλά και αυστηρές εισοδηματικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση μιας σειράς επιδομάτων από ταμεία και οργανισμούς, θα θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας
. Η καταγραφή όλων των δικαιούχων έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ανακοινωθεί το τελικό πακέτο μέτρων.
Σημειώνεται πως ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λαμβάνονται υπόψη:
Η διάρκεια της απασχόλησης πριν από την καταβολή του επιδόματος (δηλαδή αν πρόκειται για εποχική απασχόληση τεσσάρων - πέντε μηνών) ή για σταθερή εργασία.
Το κατά πόσο είναι η πρώτη φορά που ο εργαζόμενος ζητά το επίδομα ή έχει ξαναπάρει επιδότηση και στο παρελθόν.
Κύκλοι του υπουργείου υπογράμμιζαν χθες πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οι ίδιες ρυθμίσεις για τον εποχικά εργαζόμενο που ασφαλίζεται για 4 μήνες και παίρνει το επίδομα, με κάποιον που μετά από 20 έτη δουλειάς γράφεται για πρώτη φορά στον ΟΑΕΔ. Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, δεν είναι δυνατόν μέσα σε μία εικοσαετία κάποιος να έχει 80 μήνες ασφάλισης αλλά να έχει επιδοτηθεί για 120 μήνες.
Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για περιορισμό των κονδυλίων που καταβάλλονται για επιδόματα. Το τελικό πακέτο μέτρων για τα επιδόματα που χορηγούν Ταμεία και οργανισμοί θα ανακοινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής θα αποφέρουν έσοδα 345 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων (Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΕΚΑΣ).
Η αρχή γίνεται από το ΕΚΑΣ, όπου γίνονται αυστηρότερες οι εισοδηματικές προϋποθέσεις για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα επιδόματα που χορηγούν τα Ταμεία (π.χ. πολυτεκνικά), αλλά και για τις παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας (όπου θα υπάρξει ενοποίηση). Μεταξύ άλλων εξετάζεται η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων, αλλά και η εισαγωγή ανώτερου ορίου για τη χορήγηση των παροχών.

Παραδείγματα για όλους τους συνταξιούχους

Δραστική είναι η περικοπή των υψηλών συντάξεων, που θα ξεκινά από το 6% και μπορεί σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις να φτάνει το 20% λόγω της ειδικής εισφοράς. Ενδεικτικά δημοσιεύονται παραδείγματα για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων:

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ, σήμερα έχει παρακράτηση 4% (δηλαδή 68 ευρώ). Με τις νέες ρυθμίσεις η εισφορά πάει στο 6%, με αποτέλεσμα να χάνει συνολικά 102 ευρώ τον μήνα.

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 2.000,01 ευρώ σήμερα πληρώνει για ειδική εισφορά 100 ευρώ. Με τις νέες ρυθμίσεις η επιβάρυνση θα πάει από το 5% στο 7% με 8%, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 40 έως και 60 ευρώ επιπλέον.

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 3.700 ευρώ τον μήνα, σήμερα έχει ειδική εισφορά 10% (δηλαδή καταβάλλει 370 ευρώ). Με τις νέες ρυθμίσεις η παρακράτηση θα φτάσει τα 518 ευρώ τον μήνα.

Συνταξιούχοι που παίρνουν από 1.400 έως 1.700 ευρώ δεν επηρεάζονται από τα μέτρα. Ετσι συνταξιούχος που εισπράττει 1.500 ευρώ θα συνεχίσει να καταβάλλει 45 ευρώ (εισφορά 4%).

Επιβάρυνση

Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για όσους εισπράττουν υψηλές συντάξεις και έχουν αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο πριν από το 60ό έτος της ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή η συνολική επιβάρυνση -και από τις δύο εισφορές- μπορεί να κυμαίνεται από 12% έως και 24% (δεν έχει ωστόσο δοθεί στη δημοσιότητα η τελική πρόταση).



Για παράδειγμα συνταξιούχους 55 ετών -που αποχώρησε με εθελουσία- και παίρνει σήμερα 1.700 ευρώ έχει παρακράτηση 4%. Με τις νέες ρυθμίσεις η ειδική εισφορά θα πάει στο 6% και θα καταβάλλει ένα επιπλέον 6% λόγω της πρόωρης «εξόδου». Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, ενώ πρώτα κατέβαλλε 68 ευρώ, τώρα μπορεί να χρειαστεί να δώσει 204 ευρώ τον μήνα.



Στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:



Συνταξιούχος που παίρνει 350 ευρώ τον μήνα θα καταβάλλει ειδική εισφορά 3%. Δηλαδή θα δώσει 10,5 ευρώ.

Συνταξιούχος που παίρνει 500 ευρώ τον μήνα αναμένεται να έχει παρακράτηση 4% με 5%. Δηλαδή θα έχει μία μείωση 20 με 25 ευρώ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου