oaednews

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Την υποχρεωτική κοινοποίηση στο ΣΕΠΕ των ατομικών μισθολογικών συμβάσεων εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να κοινοποιούν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας και το μισθολογικό περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων που συνάπτουν με τους εργαζόμενους εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εργασίας.



Η ρύθμιση αναμένεται να περιληφθεί, στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ή στο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία που σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας κ. Λούκας Κατσέλη, πρόκειται να κατατεθεί μετά το Πάσχα.



Η καταγραφή του μισθολογικού περιεχομένου των ατομικών συμβάσεων δεν ήταν μέχρι σήμερα υποχρεωτική αλλά κρίνεται αναγκαία, μετά τις πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες, επιχειρήσεις που έχουν ή επικαλούνται προβλήματα λόγω κρίσης, επιλέγουν την οδό των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μισθό κατώτερο των μισθολογικών απολαβών που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις και συχνά στα όρια των μισθών του ανειδίκευτου εργάτη ή υπαλλήλου. Ατομικές συμβάσεις υπογράφονται και σε κλάδους που υπάρχει συλλογική σύμβαση αφού η νομοθεσία δίνει αυτή τη δυνατότητα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη της προηγούμενης.



Η νομοθεσία προβλέπει επίσης, ότι για τη μεταβολή των όρων εργασίας απαιτείται η έγγραφη συναίνεση του εργαζομένου, όμως πολλοί εργαζόμενοι συναινούν στη μείωση των αμοιβών τους, υπό την απειλή της απόλυσης ή του κλεισίματος της επιχείρησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιστημονικού Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι νέες ατομικές συμβάσεις συνεχώς αυξάνονται και το φαινόμενο αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
ΑΠΕ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου