oaednews

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην ετήσια Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ

H Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, συμμετείχε στις εργασίες της ετήσιας διήμερης Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 2 και 3 Μαΐου 2011. 


   

    Η Υπουργός κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της στην ομάδα εργασίας όπου ήταν εισηγήτρια, με τίτλο "Γονικές επιλογές με στόχο την ευημερία του παιδιού", επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της οικογένειας μέσω της ανακατανομής των πόρων, ενώ τόνισε και το υψηλό ρίσκο της παιδικής φτώχειας, καθώς οι δαπάνες για τη στήριξη της οικογένειας δεν ξεπερνούν το 1,57% του ΑΕΠ.

   

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη υποστήριξης της οικογένειας και των παιδιών ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία μέσω κατάλληλων υποδομών, ιδιαίτερα βρεφονηπιακών σταθμών και προγραμμάτων προσχολικής εκπαίδευσης, παιδικής φροντίδας και βοήθειας στο σπίτι. Για την πιο αποτελεσματική διασύνδεση και ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή της γυναίκας, πέρα από τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, οι οποίες για τη χώρα μας είναι επαρκείς, απαιτείται αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων για το ποιοί και πώς κάνουν χρήση των παροχών αυτών.

   

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο αναμόρφωσης των κοινωνικών παροχών, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στοχεύει στην αναδιάρθρωση των δαπανών προς όφελος της οικογένειας, ιδιαίτερα δε για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, καθώς επίσης και στη στενή συνεργασία με τους Καλλικρατικούς Δήμους για καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής.

   

    Η Υπουργός τόνισε ακόμα την ανάγκη μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, προσθέτοντας ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις φτάνουν το 24,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ, μια επίδοση κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27. Είναι σημαντικό, ανέφερε επίσης η Υπουργός, να υπάρξει αύξηση της αποτελεσματικότητας μέσω καλύτερης στόχευσης, καλύτερης κατανομής δαπανών, αλλά και αποτελεσματικότερη μεταβίβαση σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.

   

    Η αναμόρφωση της κοινωνικής πολιτικής συνοψίζεται σε πέντε βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υλοποιούνται το 2010 και το 2011. Πρόκειται για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τη στήριξη της εργασίας, την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας για νέους και γυναίκες και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Σύντομα, ο ΟΟΣΑ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για την αξιολόγηση κοινωνικών προγραμμάτων με πλήρη καταγραφή δικαιούχων και κοινωνικών μεταβιβάσεων, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2011.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου