oaednews

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η ανεργία σκοτώνει και επισήμως


Σε σύνδεση της αύξησης της ανεργίας με την αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κώστας Πουπάκης.

Σε κάθε ποσοστιαία αύξηση της εθνικής ανεργίας αναλογεί αύξηση κατά 0.8% των αυτοκτονιών από άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, ενώ η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, συνδυάζεται με αύξηση των αυτοκτονιών κατά 4.5%, , όπως επισημαίνεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προκύπτει από σχετική έρευνα του 2009″.
Αυτό το στοιχείο επισήμανε στην απάντησή του ο Lazlo Andor, Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη αναφορικά με τις επιπτώσεις της ανεργίας στην ψυχική υγεία του ανέργου και των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός του.
“Η Επιτροπή δε γνωρίζει αν λειτουργούν στα κράτη μέλη δομές ψυχικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που οφείλονται ειδικά στην ανεργία. Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη στήριξη, την οποία και ενθαρρύνει η Επιτροπή”, απάντησε σχετικά ο αρμόδιος Επίτροπος.
Ακολούθως επισήμανε ότι από σχετικές έρευνες επιβεβαιώνεται ότι οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες στις οποίες ο ένας από τους δύο γονείς έχει χαμηλή ειδίκευση ή είναι μακροχρόνια άνεργος, καθώς και των παιδιών από φτωχές οικογένειες που ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και ή σε μειονεκτικές γειτονιές είναι χαμηλότερες από εκείνες των άλλων παιδιών.
“Το πρόβλημα της ανεργίας αποκτά, πλέον, τραγικές διαστάσεις για το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οδηγώντας πέρα από την οικονομική, στην ψυχική ή ακόμα και στη βιολογική εξόντωση του ανθρώπου που χάνει τη δουλειά του.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα του Μνημονίου, δυστυχώς, παρατηρείται μια επιφανειακή προσέγγιση του προβλήματος, με πρακτικές τελείως αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα, τις απαιτήσεις και τις ειδικές συνθήκες, που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
Η κυβέρνηση όχι μόνο εθελοτυφλεί μπροστά στη διαπίστωση ότι η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, αλλά αντιθέτως εντείνει αυτά τα φαινόμενα μέσα από την “προσπάθειά” της να μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους.
Με τη νομιμοποίηση ομαδικών και φθηνών απολύσεων, την άναρχη επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας και την περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων που εγγυούνταν την εργασιακή ασφάλεια, θυσιάζουν το παρόν και υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και των πολιτών της”,
δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.

1 σχόλιο:

  1. Α γι αυτό ο κύριος Πουπάκης διόριζε stage με το τσουβάλι ως Αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ, για να αποφύγει τις αυτοκτονίες! χα χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή