oaednews

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Υφεση, ανεργία ανοίγουν τρύπα στα Ταμεία 4,5 δισ. ευρώ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
 Η ευθεία παραδοχή της χώρας ότι το πρόγραμμμα που σχεδίασε η τρόικα και εφαρμόζει με μονότονες επαναλήψεις η κυβέρνηση δεν βγαίνει (προσφυγή στο... Λουξεμβούργο), εκτός από τις «αγορές» που δεν μας δανείζουν, πιστοποιείται και από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό.


Οι εισφορές στα Ταμεία έχουν μειωθεί δραματικά και από την έλλειψη ρευστότητας των εργοδοτών αλλά και από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα οδηγείται σε στάση πληρωμών λόγω της ύφεσης και της απαισιοδοξίας όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις (αδυναμία εξόδου στις αγορές, κλειστές χρηματοδοτικές γραμμές από τις τράπεζες, εκβιασμοί μέσω του ξένου Τύπου κ.ά.).



Παρά την αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού, όλοι οι άλλοι δείκτες επιβαρύνονται καθημερινά και οι υπόχρεοι (φορολογούμενοι, όσοι οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.) συμπεριφέρονται σαν να βρισκόμαστε προ πτώχευσης: δεν πληρώνουν ακόμη και εάν έχουν αυτή την ευχέρεια, θεωρώντας ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο το σημαντικό είναι να έχουν ο ίδιοι στη διάθεσή τους τα σχετικά κεφάλαια.



Τη στάση πληρωμών φοβούνται ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία και την Παρασκευή η διοίκηση του ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο απευθυνόμενη «προς το σύνολο των επιχειρήσεων, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τους ΟΤΑ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και τους Γεωργικούς Συνεταιρισμούς, που αντιμετωπίζουν προβλήματα οφειλών από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές» και τους προειδοποιεί ότι για όσους «δεν θα ενταχθούν στην (ευνοϊκή) ρύθμιση (καθυστερημένων οφειλών) και δεν θα καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, η εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είναι άμεση και χωρίς εξαίρεση».



Είναι η τρίτη, κατά σειρά, εγκύκλιος με το ίδιο περιεχόμενο, για την ευνοϊκή δηλαδή ρύθμιση των οφειλών (σ.σ. αποπληρωμή με την καταβολή μόλις του +20% της τρέχουσας εισφοράς ακόμη και εάν απαιτηθεί χρόνος έως και 15 έτη για την αποπληρωμή της συνολικής οφειλής). Αλλά κάθε φορά γίνεται όλο και πιο απειλητική για όσους δεν ενταχθούν σ' αυτήν. Κάτι που καταδεικνύει απροθυμία των οφειλετών να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.



Επιπροσθέτως, τα έσοδα του ΙΚΑ σημείωσαν βουτιά 20% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (-16,5% το α' τρίμηνο) και αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, συνεπάγεται μείωση εσόδων κατά 2,5-3 δισ. ευρώ το 2011.



Παράλληλα, το ΙΚΑ θα λάβει έκτακτη εισφορά 600 εκατ. από τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του λόγω της μείωσης των εσόδων, ενώ αυτή η υστέρηση υποχρεώνει την κυβέρνηση να καλύψει με άλλα 500 εκατ. ευρώ τον ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.



Κατά συνέπεια, το έλλειμμα γύρω από (όλα) τα ασφαλιστικά ταμεία (κοντά στα 4-4,5 δισ. ευρώ) παραπέμπει σε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα (της γενικής κυβέρνησης) της τάξης του 2%.



Αρα, οποιαδήποτε προσαρμογή (μείωση ελλείμματος, έλεγχος του χρέους κ.ά.) και έξοδος της χώρας στις αγορές μετατίθεται για το απώτερο μέλλον. Και εάν η χώρα θα βρει, τελικά, πόρους-δανεικά (σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις-εκποιήσεις ακινήτων και παραθαλάσσιων εκτάσεων), παραμένει ζητούμενο πώς οι τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα για την αναγκαία χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας και την αποπληρωμή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου